Katasztrófa fenyeget: tömegesen pusztulnak a rovarok

agrarszektor.hu
1970 óta az összes rovar közel fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata miatt. A környezetvédők szerint az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki, és ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tömeges rovarpusztulásról most Nagy-Britannia vezető ökológusai állítottak össze egy meglehetősen sokkoló jelentést - írja az Index. Az ismertetett adatok szerint az egymillió azonosított rovarfaj 40%-át a kihalás fenyegeti. A jelentés elsősorban a brit helyzetre fókuszált, és megállapította, hogy a szigetországban 23 méh- és darázsfaj halt ki az elmúlt évszázadban, a rovarirtó szerek alkalmazása pedig az utolsó 25 évben megduplázódott. Az élőhelyspecifikus pillangók populációja 77%-kal csökkent, de a többféle élőhelyen előforduló fajoknál is 46%-os az egyedpusztulás.

A méhek és más beporzó rovarok védelme is kiemelt fontosságú téma lesz a kétnapos Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

A rovaroknak teljes ökoszisztémák fenntartásában van kulcsszerepe. Beporzóként, táplálékként és a tápanyag körforgásában egyaránt nélkülözhetetlenek. De a tömeges pusztulás nem áll meg a rovaroknál, a velük táplálkozó légykapófélék, például a vörösbegyek, a fülemülék és rozsdafarkúak egyedszáma 93%-kal csökkent 1967 óta.

A kisszámú korábbi szisztematikus kutatás miatt az egyedpusztulás mértéke csak becsülhető, a kutatók szerint ezeknél az adatoknál rosszabb is lehet a helyzet. Mások további hosszú távó kutatásokat sürgetnek, szerintük azonban egyszerűen nem lehet tovább halogatni az érdemi lépéseket.

Nem várhatunk újabb 25 évet, mielőtt teszünk valamit, mert az túl késő lesz


- mondta Dave Goulson, a University of Sussex kutatója, a Guardianben ismertetett jelentés vezető szerzője.

A kutatók elsősorban a rovarirtó szerek visszaszorítását, valamint a városi parkok és zöld övezetek rovarbarátabbá tételét tartják elengedhetetlennek. Egyre többen alakítják át a saját kertjüket is ezeket a szempontokat szem előtt tartva, de ez önmagában még nem fogja megmenteni a rovarokat, különösen akkor ha közben a földterület 70%-a (ez a nagy-britanniai arány) a természetes élővilágot lényegében ellenségnek tekintő mezőgazdasági termelés alatt áll. A helyzet szerintük ezzel együtt még nem reménytelen, a rovarok és más gerinctelenek populációja elég rövid idő alatt regenerálódhat, ha az ember nem öli meg őket szándékosan, valamint az élőhelyüket is helyreállítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?