2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Állat

Katasztrófa fenyeget: tömegesen pusztulnak a rovarok

1970 óta az összes rovar közel fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata miatt. A környezetvédők szerint az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki, és ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.
 
 

A tömeges rovarpusztulásról most Nagy-Britannia vezető ökológusai állítottak össze egy meglehetősen sokkoló jelentést - írja az Index. Az ismertetett adatok szerint az egymillió azonosított rovarfaj 40%-át a kihalás fenyegeti. A jelentés elsősorban a brit helyzetre fókuszált, és megállapította, hogy a szigetországban 23 méh- és darázsfaj halt ki az elmúlt évszázadban, a rovarirtó szerek alkalmazása pedig az utolsó 25 évben megduplázódott. Az élőhelyspecifikus pillangók populációja 77%-kal csökkent, de a többféle élőhelyen előforduló fajoknál is 46%-os az egyedpusztulás.

A méhek és más beporzó rovarok védelme is kiemelt fontosságú téma lesz a kétnapos Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

A rovaroknak teljes ökoszisztémák fenntartásában van kulcsszerepe. Beporzóként, táplálékként és a tápanyag körforgásában egyaránt nélkülözhetetlenek. De a tömeges pusztulás nem áll meg a rovaroknál, a velük táplálkozó légykapófélék, például a vörösbegyek, a fülemülék és rozsdafarkúak egyedszáma 93%-kal csökkent 1967 óta.

A kisszámú korábbi szisztematikus kutatás miatt az egyedpusztulás mértéke csak becsülhető, a kutatók szerint ezeknél az adatoknál rosszabb is lehet a helyzet. Mások további hosszú távó kutatásokat sürgetnek, szerintük azonban egyszerűen nem lehet tovább halogatni az érdemi lépéseket.

Nem várhatunk újabb 25 évet, mielőtt teszünk valamit, mert az túl késő lesz


– mondta Dave Goulson, a University of Sussex kutatója, a Guardianben ismertetett jelentés vezető szerzője.

A kutatók elsősorban a rovarirtó szerek visszaszorítását, valamint a városi parkok és zöld övezetek rovarbarátabbá tételét tartják elengedhetetlennek. Egyre többen alakítják át a saját kertjüket is ezeket a szempontokat szem előtt tartva, de ez önmagában még nem fogja megmenteni a rovarokat, különösen akkor ha közben a földterület 70%-a (ez a nagy-britanniai arány) a természetes élővilágot lényegében ellenségnek tekintő mezőgazdasági termelés alatt áll. A helyzet szerintük ezzel együtt még nem reménytelen, a rovarok és más gerinctelenek populációja elég rövid idő alatt regenerálódhat, ha az ember nem öli meg őket szándékosan, valamint az élőhelyüket is helyreállítja.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu