Lezárult a nagy verseny: meglett a 2021-es év madara

Lezárult a nagy verseny: meglett a 2021-es év madara

Eldőlt, ki lesz a 2021-es év madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szervezett, 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. A legtöbb szavazatot, szám szerint 3884-et a cigánycsuk kapta, így ez a faj lesz a következő év madara.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2020-ban is lehetett szavazni az év madarára, vagyis a következő év madarára. Az MME végső, hármas listájába ezúttal három olyan madárfaj került be, amelyek a mezőgazdasági művelés alá vont területekhez kötődnek, ezáltal jelenlétük és egyedszámuk jelzéssel szolgál az adott területen folyó munkálatok természetre gyakorolt hatását illetően. Ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt, a 2021-es év madara címért a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versenyeztek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2020. július 1-27. között megrendezésre került szavazáson a harmadik helyet a sordély (Emberiza calandra) szerezte meg, 2605 szavazattal. Második lett a kis őrgébics (Lanius minor), aki 3382 szavazatot gyűjtött be. Az idei megmérettetést pedig a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte, amely 3884 szavazattal magabiztosan utasította maga mögé a másik két énekesmadarat.

Az idei győztes cigánycsuk egy Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Komoly aggodalomra ad azonban okot, hogy az MME mérései alapján a hazai cigánycsuk-állomány mintegy 54%-kal csökkent az elmúlt 21 évben. Az állománycsökkenés hátterében a nagytáblás, sok kemikáliát használó és intenzív gazdálkodás áll.

(Forrás: MME Monitoring Központ / MMM adatbázis)

A verseny döntősei, egy közös csapat tagjaiként megnyugodtak a szavazók ítéletében, egyedül a sordély fejezte ki enyhe csalódottságát amiatt, hogy csak ennyi szavazatot kapott. Az MME ugyanakkor reméli, hogy 2021-ben az emberek fokozott figyelmet fordítanak majd a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások megismerésére és alkalmazására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02