2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Állat

Lezárult a nagy verseny: meglett a 2021-es év madara

Eldőlt, ki lesz a 2021-es év madara. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szervezett, 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. A legtöbb szavazatot, szám szerint 3884-et a cigánycsuk kapta, így ez a faj lesz a következő év madara.
 
 

2020-ban is lehetett szavazni az év madarára, vagyis a következő év madarára. Az MME végső, hármas listájába ezúttal három olyan madárfaj került be, amelyek a mezőgazdasági művelés alá vont területekhez kötődnek, ezáltal jelenlétük és egyedszámuk jelzéssel szolgál az adott területen folyó munkálatok természetre gyakorolt hatását illetően. Ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt, a 2021-es év madara címért a cigánycsuk, a kis őrgébics és a sordély versenyeztek.

A 2020. július 1-27. között megrendezésre került szavazáson a harmadik helyet a sordély (Emberiza calandra) szerezte meg, 2605 szavazattal. Második lett a kis őrgébics (Lanius minor), aki 3382 szavazatot gyűjtött be. Az idei megmérettetést pedig a cigánycsuk (Saxicola rubicola) nyerte, amely 3884 szavazattal magabiztosan utasította maga mögé a másik két énekesmadarat.

Az idei győztes cigánycsuk egy Magyarországon gyakori madárfaj, amely sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában töltik, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyéről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Komoly aggodalomra ad azonban okot, hogy az MME mérései alapján a hazai cigánycsuk-állomány mintegy 54%-kal csökkent az elmúlt 21 évben. Az állománycsökkenés hátterében a nagytáblás, sok kemikáliát használó és intenzív gazdálkodás áll.

(Forrás: MME Monitoring Központ / MMM adatbázis)

A verseny döntősei, egy közös csapat tagjaiként megnyugodtak a szavazók ítéletében, egyedül a sordély fejezte ki enyhe csalódottságát amiatt, hogy csak ennyi szavazatot kapott. Az MME ugyanakkor reméli, hogy 2021-ben az emberek fokozott figyelmet fordítanak majd a mezőgazdasági területeken folytatható természetkímélő megoldások megismerésére és alkalmazására.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!