Már a hollandokat ostromolják a lengyelek

agrarszektor.hu
Nem győzünk csodálkozni a lengyeleken. Igaz, hogy a termelési átlagot tekintve még messze mögöttünk vannak, az azonban elgondolkodtató, hogyan voltak képesek a pusztító aszály és takarmányhiány ellenére is három százalékkal növelni a beszállított tej mennyiségét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2018 első félévében a lengyel tejiparra is nyomást gyakoroltak az alacsony globális tejárak, ami termeszétesen kisebb jövedelmezőséget eredményezett a termelőknél. Sőt, a tavaszi és nyári aszály is rendkívüli módon sújtotta az országot, ez pedig hátrányosan érintette a takarmány-ellátást és a takarmány minőségét. Ennek dacára 2018 első hét hónapjában a beszállított tej mennyisége 3 százalékkal nőtt 2017 azonos időszakához képest az USDA adatai szerint. A tejtermelés növekedése két tényezőre vezethető vissza: egyrészt csaknem 4 százalékkal nőtt a tejelőmarha-állomány, másrészt a termelés hatékonysága is javult. Mindez alapvetően az iparág koncentrációjára vezethető vissza Lengyelországban.


Tavaly 6,235 kg volt az egy tehénre eső termelési átlag, ami 3 százalékos javulást jelentett 2016-hoz képest. Most is hasonló mértékű hozamnövekedést várnak az elemzők. Míg 2015-ben az ország 13,2 millió tonna tejet állított elő, addig idén már 14 millió tonnára számítanak, ami jövőre 14,3 millió tonnára emelkedhet. Lengyelország az idei év első hét hónapjában már csaknem másfél milliárd dollár értékben exportált tejet és tejterméket, elsősorban Német- és Csehországba. A növekedés a tavalyi év hasonló időszakához mérten 10 százalékos(!).

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Összehasonlításképpen: az egész Európai Unióban összesen 163 millió tonna tejet termeltek tavaly. A legnagyobb tejtermelő Németország 32,7 millió tonnával, a második helyezett Franciaország 25,2 millió tonnával, majd őket követi Hollandia 14 millió tonnával. Utóbbiak mellé készül most felzárkózni Lengyelország. A magyar termelés 2012 óta van ismét növekedési pályán, pillanatnyilag a 2 millió tonnához közelítünk. Utoljára 2002-ben voltunk ezen a szinten. A legtöbb tej, amit éves szinten valaha előállíttounk, csaknem 2,8 millió tonna volt, közvetlenül a rendszerváltás előtti években. Termelésünk hatékonysága jóval a lengyeleké felett van: az egy tehénre jutó tej mennyisége tavaly 7820 kg volt, ami a nagylétszámú, professzionális módon kiszolgált állományokra, illetve a kiváló genetikai alapokra vezethető vissza.

Forrás: KSH
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?