2020. szeptember 30. szerda Jeromos

Hírek - Állat

Megint vesznek magyar marhákat a törökök

Újraindulhat a magyar szarvasmarhaexport Törökországba, miután erről egyezség született a török hatóságokkal. Az állategészségügyi egyeztetések nyomán több más országban is javulhatnak a magyar termékek exportesélyei.
 
 

Bognár Lajos országos főállatorvos öt EU-n kívüli és két uniós ország állategészségügyi tisztviselőjével folytatott kétoldalú egyeztetéseket az Állategészségügyi Világszervezet közelmúltbeli éves közgyűlésén. A megbeszélések eredményeként a jövőben több termékkörben elindulhat, vagy – a korábbinál kedvezőbb feltételekkel – folytatódhat egyes élőállatok és élelmiszeripari termékek exportja – áll az agrártárca közleményében.

Olaszország és Törökország

A kéknyelv-betegség magyarországi jelenléte hátrányosan érintette a hazai élőállatok európai és EU-n kívüli, azaz harmadik országbeli kereskedelmét. A tárgyalások eredményeként a jövőben kedvezőbb állategészségügyi feltételek mellett folytatódhat az élő kérődzők szállítása Ausztrián keresztül Olaszországba, valamint ismételten megindulhat az élő szarvasmarhák szállítása Törökországba.

Kanada

A kanadai relációban tovább bővülhet az exportra engedélyezett állati eredetű termékek köre. Így – az engedélyezési eljárások után – az élősertés, a sertéshús és –húskészítmény, valamint a baromfihús és -húskészítmény mellett például marhahúst, nyúlhúst is exportálhatnak majd a magyar előállítók Kanadába.

Thaiföld

Az országos főállatorvos a thaiföldiekkel folytatott beszélgetésen megerősítette Magyarország naposcsibére és keltetőtojásra, libamájra, különböző pulykatermékekre, valamint sertéshúsra vonatkozó exportigényét. Ezért a közeljövőben további tárgyalások lesznek az exportengedélyezésért felelős thai hatósággal.

Ukrajna, Szerbia

Magyarország kedvező járványügyi helyzetének fenntartása érdekében az országos főállatorvos az ukrán és a szerb állategészségügyi hatóságokkal is tárgyalt. A jövőben Ukrajna a kárpátaljai területek veszettség-mentesítési programjához az Európai Unió által társfinanszírozott, magyarországi veszettség-mentesítési program részeként kap pénzügyi támogatást. A tárgyalófelek megegyeztek a kétoldalú megállapodás részleteiről, az erről szóló szerződést rövid időn belül hivatalosan is aláírhatják.

A szerb és a magyar hatóság vezetője a két országon áthaladó élőállat-tranzitútvonalak biztosítása érdekében folyamatos információcserében állapodott meg. Ennek célja, hogy a környező országokból érkező élőállatokat minél szigorúbban ellenőrizzék. A tárgyalás kiemelt témája volt a rendkívül ragályos bőrcsomósodáskór bulgáriai előfordulása, amely komoly veszélyt jelent a szomszédos országok fogékony állatállományára és megjelenése súlyos gazdasági károkat okozhat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu