Itt a döntés: újra megnyílhat az export lehetősége

Itt a döntés: újra megnyílhat az export lehetősége

agrarszektor.hu
A francia és ír marhahústermelők ismét exportálhatnak majd marhahúst a Koreai Köztársaságba, miután az Európai Bizottság tárgyalásokat folytatott az uniós marhahúsra vonatkozó helyi korlátozások megszüntetéséről. 

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

– közölte az Európai Bizottság.

Más tagállamok is jöhetnek

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke által tavaly novemberben Szöulban tett látogatást, amelynek során a miniszterek és parlamenti képviselők előtt felvetette az uniós marhahús behozatalára vonatkozó korlátozások megszüntetését.

A kereskedelmi akadályok megszüntetése nemcsak a Koreai Köztársaságba irányuló francia és ír marhahúsexport kezdetét jelenti, hanem az EU és a Koreai Köztársaság közötti, a forgalmazott élelmiszerek biztonságának és minőségének biztosítása érdekében tett együttműködési erőfeszítéseket is hangsúlyozza.

Több mint húsz éves tilalom

2001-ben a szarvasmarhák szivacsos agyvelőbántalma (BSE) kitörése miatt a koreai piacot 15 uniós tagállamból származó behozatal előtt lezárták. Az Európai Unió kiváló minőségű és biztonságos marhahústermékekről ismert, az uniós marhahús biztonságát garantáló szigorú intézkedések ellenére azonban az EU a 2000-es évek elejétől kezdve kereskedelmi blokáddal nézett szembe.

Most, öt évvel később ezt az elismerést kiterjesztették a Franciaországból és Írországból származó marhahúsra is, elismerve az EU harmonizált élelmiszerbiztonsági ellenőrzési intézkedései által biztosított magas szintű biztonságot.

A nemzetközi kereskedelem az európai marhahúságazat egyik legfontosabb bevételi forrása. Az EU jelentős nettó marhahús-exportőr: 2023-ban 1,05 millió tonna marhahúst exportál, és 289 000 tonnát importál, ami 761 000 tonna ágazati kereskedelmi többletet jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?