Most már biztos: hamarosan jön az új-zélandi élelmiszer Európába

Most már biztos: hamarosan jön az új-zélandi élelmiszer Európába

agrarszektor.hu
Új-Zéland 2024. március 25-én bejelentette, hogy május 1-jével hatályba lép az Európai Unióval megkötött szabadkereskedelmi megállapodás. A tájékoztatásra azután került sor, hogy az ország parlamentje ratifikálta a megállapodást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Új-Zéland a hét elején értesítette az Európai Uniót, hogy ratifikálta a szabadkereskedelmi megállapodást - közölte Todd McClay kereskedelmi és mezőgazdasági miniszter egy közleményben. Wellington és Brüsszel még 2023 júliusában írta alá a megállapodást, az Európai Parlament pedig novemberben ratifikálta a megállapodás rá eső részét - olvasható a Reuters oldalán.

Új-Zéland arra számít, hogy a megállapodás előnyös lesz a marhahús-, a bárányhús-, a vaj- és a sajtágazat számára, valamint hogy megszűnnek a vámok más exporttermékek, például az ikonikus kivi esetében. Az EU számára a vámok eltörlésére kerül sor többek között a ruházati cikkek, vegyi anyagok, gyógyszerek és gépjárművek, valamint a bor és az édességek tekintetében.

A kormányzati adatok szerint az Európai Unió Új-Zéland negyedik legnagyobb kereskedelmi partnere. 2022-ben ez a kapcsolat mintegy 20,2 milliárd új-zélandi dollár (közel 11,2 milliárd euró) értékű kétirányú áru- és szolgáltatáskereskedelmet jelentett.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?