Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az USA-ban: aggasztó hírek érkeztek

Durva, ami ezekkel a húsokkal történik az USA-ban: aggasztó hírek érkeztek

agrarszektor.hu
Súlyos döntést hozott Kolumbia: a dél-amerikai ország április 15-től korlátozta az olyan amerikai államokból származó marhahús és marhahústermékek behozatalát, ahol a tejelő tehenek madárinfluenza-tesztje pozitív lett - közölte az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA)

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kolumbia lett az első ország, amely hivatalosan korlátozta a marhahús kereskedelmét a tehenekben előforduló madárinfluenza miatt. A precedens értékű döntés ugyanakkor azt mutatja, hogy kiszélesedett a vírus gazdasági hatása, pedig az már önmagában is világszerte korlátozta a baromfik kereskedelmét. Kolumbia ugyanakkor évente csak kis mennyiségű marhahúst importál az Egyesült Államokból a kormányzati adatok és piaci elemzők szerint - írta meg a Reuters.

Az USDA vonatkozó honlapján egy közlemény jelzi, hogy a tilalom kiterjed az Idahóban, Kansasban, Michiganben, Michiganben, Új-Mexikóban, Észak-Karolinában, Ohióban, Dél-Dakotában és Texasban levágott szarvasmarhákból származó marhahústermékekre. Mint írták, Kolumbia ideiglenes korlátozásokat vezetett be a nyers szarvasmarhahúsból készült termékekre. A szállítmányokat akkor is visszatarthatják a kikötőkben, ha az exportőrök érvényes behozatali engedéllyel rendelkeznek.

Az intézkedések célja a madárinfluenza terjedésének megfékezése, amelyet nyolc államból és 33 tejelőállományból jelentettek azóta, hogy március végén először észlelték Texasban. Egy szarvasmarhákkal érintkező személynél pozitív lett a betegség tesztje, és kötőhártya-gyulladásban szenvedett.
Eddig egyetlen amerikai húsmarhát sem mutattak ki pozitívan madárinfluenzára - közölték a kormány tisztviselői.

Kolumbia az egyetlen olyan ország, amely hivatalosan korlátozásokat vezetett be az amerikai marhahúsexportra a H5N1 járvány miatt - mondta Joe Schuele, az amerikai húsexport szövetség, egy iparági csoport szóvivője. Mint fogalmazott,

nem érezzük, hogy a madárinfluenza-járvánnyal kapcsolatos importkorlátozásoknak bármilyen tudományos alapja lenne. Ez mindenképpen nagy hatással lesz a Kolumbiába szállító exportőrök és vásárlóik számára.

A szakember beszélt arról is, hogy az USDA tisztviselői tárgyalnak Kolumbiával a kérdésről. Ezzel kapcsolatban Rosemary Sifford, az USDA főállatorvosa egy online előadáson elmondta, hogy a kereskedelmi partnerek további információkat kértek az amerikai kormánytól a járványt illetően. A főállatorvos megítérte, hogy amint rendelkezésükre fognak állni a szükséges információk, azonnal továbbítják őket a partnereiknek. Az USDA tisztviselői azt azonban nem közölték, mely kereskedelmi partnerek kértek ilyen információkat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?