2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Állat

Meglepő dologra derült fény a tehenekről: tényleg csak így lehetnek boldogok?

Sokan gondolják úgy, hogy az állatoknak is vannak érzései, erre a kijelentésre pedig egy új brit kutatás is rávilágít. A tanulmányban résztvevő szakemberek azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a tehenekre az, ha nem bezárva élnek, hanem szabadon a legelőn. Az eredmények jól mutatják, hogy a szabadság kedvezően befolyásolja az állatok életét, míg a bezártság káros hatással lehet pszichésen rájuk.
 
 

Minden állat esetében fontos, hogy mind környezeti, mind pedig etikai szempontból is megfelelően legyenek tartva. Az, hogy a legelők milyen hatással vannak a fejős tehenek pszichológiai jólétére, mind ez idáig nem volt ismert, a Queen's Belfast Egyetem új tanulmánya a maga nemében elsőként vizsgálta ezt a kérdést – írja a FarmingUK. A kutatók 29 Holstein-fríz fejőstehenet figyeltek meg, mely során az állatok egyik része 18 napig legelőkön volt, másik része pedig 18 napig végig beltéri elhelyezést kapott. Ezután étellel teli és üres vödröket raktak ki, majd megtanították a teheneket arra, hogy ahhoz menjenek oda, amelyik a jutalmat rejti. A tanulmány eredménye szerint azok a tehenek, amelyeket végig bent tartottak, gyorsabban közelítették meg a vödröket. Ennek pedig az az oka, hogy az istállóban élő tehenek hozzá vannak szokva a vödrös etetéshez, míg a szabad társaik kedvükre legelhetnek egész nap.

A tudósokat és a fogyasztókat már régóta aggasztja, hogy a tehenek legelőtől való megfosztása káros hatással lehet az életükre  

– mondta az egyetem egyik munkatársa. Hozzátette, a legelők javíthatják a tehenek egészségét, illetve itt a természetes környezetükben élhetnek, ami a viselkedésüknek és a hangulatuknak is kedvező. Ezen kívül az is kiderült a kutatásból, hogy a legelők pozitív hatással vannak a tehenek érzelmeire, sokkal boldogabbak ugyanis a szabadban nevelt állatok, mint a bezártak. 

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!