2021. szeptember 17. péntek Zsófia

Hírek - Állat

Megszólalt a szakember: itt már a méhészek életben maradása a tét

Komoly oka van annak, hogy januárban tiltakozni fognak a méhészek több európai országban is. A háttérben az olcsó kínai méz, valamint a környezeti károk és vegyszerek állnak, ugyanakkor szükség van arra, hogy az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítson a szakemberek számára. A tüntetések célja emellett, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, drámai változások vannak, és fontos, hogy ne import mézet vásároljanak, hanem kizárólag európait.
 
 

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, Brüsszelben, Párizsban és Amsterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban. A demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. A tíz európai országból származó, főként méhészek által alapított szervezet célja az, hogy a méhek és a méhészetek fennmaradjanak. Erre hívják fel a figyelmet a januári tüntetések is. Fulmer-Takács Ferenc, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy szerinte a méhészetek körülményei folyamatosan romlanak. Egyrészt a multinacionális vállalatok egyre több, a méhek számára gyilkos vegyszert használnak az agráriumban, másrészt Európát elöntötte a leginkább kínai laboratóriumokból származó olcsó, cukros hamisítvány, ami mégis méz gyanánt kerül az emberekhez. Hozzátette, a politika, tehát a kormányok nélkül szeretnék megoldni a problémájukat.

Elkövetünk mindent, hogy a jogszabályokat is megváltoztassák, de ezek nélkül is tudunk eredményt elérni. Az emberek figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy itt drámai változások vannak. Az európaiak egy dolgot tudnak tenni, európai mézet kell vásárolniuk!

– hangsúlyozta a szakember.

„Erre tudunk garanciát adni egy úgynevezett védjeggyel, ami mögött egy nagyon szigorú rendszer van, amit kizárólag európai uniós termelőktől származó mézek kaphatnak meg” – tette hozzá. Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik.

„A jelenlegi demonstráció is, többek közt, és Európában a méhészek, így a magyarok próbálkozásai is az irányba hatnak, hogy vegye észre az Európai Unió illetékes bizottsága, hogy nem véletlen kongatjuk a vészharangot, és nemcsak magunkért, méhészekért. Piaci alapon, egyszerűen ki lehet jelenteni, hogy nem tudunk életben maradni, kell nekünk a segítség, amit elsősorban nem pénzben értjük, hanem a tisztességes piaci feltételek megteremtésében”
– emelte ki Bross Péter.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arra is rámutatott, hogy az EU-ba évente 250 ezer tonna méz jön be, a fele Ázsiából. Kína pedig a világ méztermelésének harmadát, 550 ezer tonna mézet termel. Ez a nagy mennyiségű olcsó méz meghatározza a többi méz, így a magyar méz árát is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu