Nem áll le az afrikai sertéspestis, jelentős növekedés a vaddisznó állományban - friss helyzetkép

Nem áll le az afrikai sertéspestis, jelentős növekedés a vaddisznó állományban - friss helyzetkép

Takarék Agrár24
Az afrikai sertéspestis évek óta jelen van Európában. A 2020. szeptember 10-i németországi megjelenése újra megerősítette, hogy bár még ez a veszély sem múlt el, ismét megoldandó problémák elé állítja a sertéságazatot.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lengyelországban 2014. óta jelen van az afrikai sertéspestis. Innen terjedt át Németországra, annak ellenére, hogy védő-kerítésekkel készültek a határ vonalán. (Forrás: www.gov.uk)

Németországban Brandenburg tartományban jelentek meg az első ASP fertőzött vaddisznók. A vírus terjedésének megakadályozására több zónát jelöltek ki: mag zónát, a megtalált esetek 60 km-es körzetében, 150 km2-t és öt nagy sertéstelepet foglalt magába, valamint puffer zónát, ami 2300 km2-t, 100 sertéstelepet és 20.000 sertést érintett.

A továbbterjedést a zónákon belül nem sikerült megállítani. Október 1-ig 38 esetet, november 1-ig már 123 esetet igazolt a Friedrich Loeffler Intézet a németországi vaddisznó állományban. Ezidáig a fertőzés a házi sertés állományokat elkerülte. Az intézkedések során újabb három zónát (Spree-Neisse, Oder-Spree és Märkisch-Oderland körzetek) alakítottak ki, illetve törvénymódosítást hajtottak végre annak biztosítására, hogy a szükséges intézkedéseket meghozhassák (utas- és járműforgalom korlátozása, kordonozás, vadászati, mezőgazdasági területek használatának korlátozása, stb). (Forrás: Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium)

Európa (Kelet-Európa) 16 országában találtak 2020. október 15-ig ASP fertőzést vaddisznó állományban, de ezek között csak hat olyan ország van, ahol házi sertéseknél még nem jelent meg a betegség: Belgium (2020 októberében kérelmet nyújtott be az ASP mentesség visszaszerzésére), Csehország, Észtország, Németország, Olaszország és Magyarország.

A 10 161 regisztrált esetből (2020.01.01.-10.15.) a legtöbbet viszont hazánkban regisztrálták, utánunk Lengyelország és Románia következett (két utóbbi országban házi sertés állományban is jelen van).

A házi sertések esetében az idén jóval kevesebb (-40%) esetet regisztráltak Európában, azonban egyáltalán nem megnyugtató, hogy a vaddisznó állományban 180 %-os növekedés tapasztalható a két év azonos időszakát összehasonlítva, illetve új gócpontok is kialakultak. (Forrás: www.gov.uk)

Forrás: www.gov.uk

A magyar sertések, sertéshús és húskészítmények Magyarországon és az EU-ban korlátozás nélkül értékesíthetők, mivel csak vaddisznókban találtak ASP fertőzést.

Magyarországon 2018.04.21-én találták az első ASP-vel fertőzött vaddisznót, ettől kezdve több harmadik ország az élő sertés és sertéshús esetében korlátozó intézkedéseket vezetett be hazánkkal szemben. Magyarország teljes területére vonatkozó korlátozásokat vezetett be: Ausztrália, Belorusszia, Bosznia-Hercegovina, Dél-Afrika, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Japán, Kazahsztán, Kína, Malajzia, Mexikó, Mongólia, Peru, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna.

Néhány ország (Chile, Kanada, Macedónia, Montenegró, Oroszország, Szerbia, Szingapúr, Vietnám) az EU regionalizációs megállapodását (ASP-vel érintett, korlátozás alatti területek, 2014/709/EU) alkalmazza.

A vaddisznó állományban látható esetszám növekedés azt mutatja, hogy az afrikai sertéspestis jelen van térségünkben, még nem dőlhetünk hátra. 

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Forrás: Német Szövetségi Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium, www.gov.uk

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?