2021. október 28. csütörtök Simon, Szimonetta

Hírek - Állat

Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

Egy német kutatóintézet munkatársai szobatisztaságra szoktattak 11 szarvasmarhát. A kísérletet 16 állattal indították, azaz közel kétharmadukat tudták megtanítani, hogy kijelölt helyen vizeljenek.
 
 

A marhák vizelésének helye klímavédelmi szempontból nem mindegy. A marhavizeletben lévő ammónia ugyanis a talajba kerülve üvegházhatást okozó gázzá alakul. A kísérletben az összegyűjtött marhavizeletet ártalmatlanították, így abból nem lett üvegházhatást okozó gáz – írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

De hogy lehet egy marhát megtanítani az árnyékjászol használatára? A német tudósoknak ez úgy sikerült, hogy ha a megfelelő helyen vizeltek az állatok, akkor jutalomfalatot kaptak, ha meg máshol, akkor három másodpercig vízzel spriccelték őket, amit utálnak. A szoktatás során egyre távolabb lehetett vinni a vizelési pontot, és a marhák mentek szépen a megfelelő helyre. Illetve a közel kétharmaduk ment.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó