2018. június 23. szombat Zoltán

Hírek - Állat

Nincs döntés, de napirenden van a kerítésépítés az ukrán-magyar határon

Folytatja a vizsgálatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal azzal kapcsolatban, van-e lehetőség vadkerítés felállítására az ukrán-magyar határon az afrikai sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében. Korábban elektromos és úgynevezett szagkerítés megépítési lehetősége merült fel.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Továbbra is vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal egy vadkerítés építési lehetőségét az ukrán-magyar határon – közölte az agrárszektor.hu-val a kormányhivatal. Nemrég a sertéstermelők vetették fel, hogy a kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. A rövid távú – 2018 februárjáig szóló - tervekben nem szerepel kerítés felállítása, de a megépítés lehetősége folyamatosan napirenden van, így a kormányhivatal tájékoztatása szerint akár olyan döntés is születhet, amely a műszaki határzár megépítését irányozza majd elő. Korábban elektromos és szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.

A betegség vírusa fertőzött vaddisznókkal, fertőzött házisertések illegális szállításával, illetve ezekből készült húskészítményekkel kerülhet Magyarországra. Ukrajnából – ahol már többször is kimutatták a sertéspestist nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is - húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos. A hatóságok ettől függetlenül rendszeresen találnak ilyen termékeket a határátkelők poggyászellenőrzésein.

Az ukrán határ mentén található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre több szigorítást terjesztettek ki. Ilyen például a vaddisznóhullák szervezett keresése, a megtalált vaddisznók hullájának ártalmatlanítása, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövése, a zsigerek ártalmatlanítása és a vaddisznóetetések korlátozása. A kormányhivatal szerint a járványhelyzet függvényében az ukrán határnál további intézkedéseket is életbe léptethetnek.

Ágazati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, ha a vírus nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu