2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Állat

Nincs döntés, de napirenden van a kerítésépítés az ukrán-magyar határon

Folytatja a vizsgálatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal azzal kapcsolatban, van-e lehetőség vadkerítés felállítására az ukrán-magyar határon az afrikai sertéspestis magyarországi bejutásának megakadályozása érdekében. Korábban elektromos és úgynevezett szagkerítés megépítési lehetősége merült fel.
 
 

Továbbra is vizsgálja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal egy vadkerítés építési lehetőségét az ukrán-magyar határon – közölte az agrárszektor.hu-val a kormányhivatal. Nemrég a sertéstermelők vetették fel, hogy a kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. A rövid távú – 2018 februárjáig szóló - tervekben nem szerepel kerítés felállítása, de a megépítés lehetősége folyamatosan napirenden van, így a kormányhivatal tájékoztatása szerint akár olyan döntés is születhet, amely a műszaki határzár megépítését irányozza majd elő. Korábban elektromos és szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.

A betegség vírusa fertőzött vaddisznókkal, fertőzött házisertések illegális szállításával, illetve ezekből készült húskészítményekkel kerülhet Magyarországra. Ukrajnából – ahol már többször is kimutatták a sertéspestist nem csak vaddisznókban, hanem haszonállatokban is - húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos. A hatóságok ettől függetlenül rendszeresen találnak ilyen termékeket a határátkelők poggyászellenőrzésein.

Az ukrán határ mentén található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre több szigorítást terjesztettek ki. Ilyen például a vaddisznóhullák szervezett keresése, a megtalált vaddisznók hullájának ártalmatlanítása, a vaddisznó kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövése, a zsigerek ártalmatlanítása és a vaddisznóetetések korlátozása. A kormányhivatal szerint a járványhelyzet függvényében az ukrán határnál további intézkedéseket is életbe léptethetnek.

Ágazati szakértők arra figyelmeztetnek, hogy nagyon komoly gazdasági következményei lehetnek annak, ha a vírus nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu