2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Állat

Óriási küzdelemben dőlt el a megtisztelő cím sorsa: ez lesz az év madara 2020-ban

Megválasztották az Év madarát, amely 2020-ban az erdei fülesbagoly lesz. A versenyben a füleskuvik és az uráli bagoly vettek még részt, közülük 48 százalékkal nyert az első helyezett, míg utolsóként az uráli bagoly végzett 17 százalékkal. Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb bagolyfaj Magyarországon.
 
 

Az erdei fülesbaglyot választották 2020 Év madarának - mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. Egy hónap alatt összesen 6576 darab szavat érkezett, amelyek 48 százalékát az erdei fülesbagoly, 35 százalékát a füleskuvik, és mindössze 17 százalékát az uráli bagoly kapta. 

Orbán Zoltán kitért arra is, hogy habár a baglyokat sokan a bölcsesség szimbólumának tekintik, valójában nem kivételesen intelligens madarak. Tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt viszont valóban érdekesek. Jelenleg döntően a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyezteti ezeket a madarakat.

Az erdei fülesbagoly Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, és inkább kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg. Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, és viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is. Hazai fészkelő-állománya 6 500 - 12 000 párra tehető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu