Özönleni fog az argentin marha: 10 éves rekord a termelésben

agrarszektor.hu
2009-ben volt utoljára annyi marha Argentínában, mint amennyit jövőre várnak az USDA elemzői. A peso dollárral szembeni gyengülése remek exportlehetőséget teremtett a füvön nevelt fiatal bikáknak, plusz az argentinok újabb piacot is nyitottak maguknak Japán felé.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2019-ben 3 millió tonna marhahús (féltest) termelését prognosztizálja az USDA Argentínában, ami tízéves távlatban rekordmennyiségnek számít. A belső fogyasztás ebből 2,4 millió tonnát felvesz, mivel az argentinok fejenként és évente 54 kilogramm ilyen típusú húst fogyasztanak el. A sertés, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztásának trendje ugyan nő, de még mindig a marha a legnépszerűbb fehérjeforrás a dél-amerikai országban.

A 3 millió tonnányi húst 13,2 millió marha szolgáltatja, melyeket 450 vágóhíd dolgoz fel. Ezek 95 százalékban állnak az állami hivatalok minőségellenőrzése alatt. A teljes marhaállomány 54,2 millió egyedet ölel fel. Az elmúlt két évben a kormány exportösztönző politikájának köszönhetően nőtt a vágott marhák átlagos tömege (a külpiaci igények szerint), de a választott borjak számán még mindig sok a javítani való, ami a tehenek jobb takarmányozásával és egészségügyi gondozásával lenne elérhető. Az Állategészségügyi Világszervezet az argentin marhaállományt mentesnek tekinti a száj- és körömfájás, valamint a BSE fertőzéstől. Így 2019-ben minden feltétel adott hozzá, hogy 575 ezer tonna hússal (féltest) tízéves rekordot döntsön az argentin marhaexport.

A kivitelt nagyon megkönnyíti, hogy 2018 folyamán a peso sokat veszített az értékéből a dollárral szemben, így a marhahús 20-30 százalékkal olcsóbbá vált a nemzetközi piacon. Most az argentin marha árfekvése a legkedvezőbb az egész amerikai kontinensen.

Ugyanakkor a helyi valuta gyengesége az inputanyagok drágulását is hozta, így a marhatartás jövedelmezősége némiképp csökkent. Az argentin marhaszállítmányok legnagyobb célpontja Kína, az exportáru fele ide érkezik. További 10 százalékot igényel Oroszország a gyengébb minőségű, ipari feldolgozásra szánt, fagyasztott húsból, amiért kevesebbet is fizetnek, mint az igényesebb Kína. Európa két kvóta keretében összesen 74.500 tonna hűtött marhahúst importál Argentínából. A trend növekvő, mivel a kvóták egyikét 6 országra szabták, amelyen belül Argentína részaránya növelhető. Fontos piacai még az argentin marhának Chile és Izrael. Idén Japán is megnyílt a dél-amerikai ország előtt, de ennek az volt a feltétele, hogy a hús a vakcina nélkül is száj- és körömfájásmentes patagóniai régióból származzon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?