2019. július 24. szerda Kinga, Kincső

Hírek - Állat

Özönleni fog az argentin marha: 10 éves rekord a termelésben

2009-ben volt utoljára annyi marha Argentínában, mint amennyit jövőre várnak az USDA elemzői. A peso dollárral szembeni gyengülése remek exportlehetőséget teremtett a füvön nevelt fiatal bikáknak, plusz az argentinok újabb piacot is nyitottak maguknak Japán felé.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2019-ben 3 millió tonna marhahús (féltest) termelését prognosztizálja az USDA Argentínában, ami tízéves távlatban rekordmennyiségnek számít. A belső fogyasztás ebből 2,4 millió tonnát felvesz, mivel az argentinok fejenként és évente 54 kilogramm ilyen típusú húst fogyasztanak el. A sertés, a baromfi és a tengeri állatok fogyasztásának trendje ugyan nő, de még mindig a marha a legnépszerűbb fehérjeforrás a dél-amerikai országban.

Készül a tradicionális asado: faszén fölött, órákon át sütve

A 3 millió tonnányi húst 13,2 millió marha szolgáltatja, melyeket 450 vágóhíd dolgoz fel. Ezek 95 százalékban állnak az állami hivatalok minőségellenőrzése alatt. A teljes marhaállomány 54,2 millió egyedet ölel fel. Az elmúlt két évben a kormány exportösztönző politikájának köszönhetően nőtt a vágott marhák átlagos tömege (a külpiaci igények szerint), de a választott borjak számán még mindig sok a javítani való, ami a tehenek jobb takarmányozásával és egészségügyi gondozásával lenne elérhető. Az Állategészségügyi Világszervezet az argentin marhaállományt mentesnek tekinti a száj- és körömfájás, valamint a BSE fertőzéstől. Így 2019-ben minden feltétel adott hozzá, hogy 575 ezer tonna hússal (féltest) tízéves rekordot döntsön az argentin marhaexport.

A kivitelt nagyon megkönnyíti, hogy 2018 folyamán a peso sokat veszített az értékéből a dollárral szemben, így a marhahús 20-30 százalékkal olcsóbbá vált a nemzetközi piacon. Most az argentin marha árfekvése a legkedvezőbb az egész amerikai kontinensen.

Ugyanakkor a helyi valuta gyengesége az inputanyagok drágulását is hozta, így a marhatartás jövedelmezősége némiképp csökkent. Az argentin marhaszállítmányok legnagyobb célpontja Kína, az exportáru fele ide érkezik. További 10 százalékot igényel Oroszország a gyengébb minőségű, ipari feldolgozásra szánt, fagyasztott húsból, amiért kevesebbet is fizetnek, mint az igényesebb Kína. Európa két kvóta keretében összesen 74.500 tonna hűtött marhahúst importál Argentínából. A trend növekvő, mivel a kvóták egyikét 6 országra szabták, amelyen belül Argentína részaránya növelhető. Fontos piacai még az argentin marhának Chile és Izrael. Idén Japán is megnyílt a dél-amerikai ország előtt, de ennek az volt a feltétele, hogy a hús a vakcina nélkül is száj- és körömfájásmentes patagóniai régióból származzon.

Patagóniai naplemente legelésző marhákkal

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu