Tárgyalja a Parlament a Hungarikum-törvényt

agrarszektor.hu
A törvény összefogja és azonosítja nemzeti értékeinket, a készülő Magyar Értéktár segítségével pedig össze lehet gyűjteni, nyomon lehet követni a hungarikumokat - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel tartott szerdai sajtótájékoztatóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olyan értékekről beszélünk, amelyek a nemzeti örökséghez való tartozást bizonyítják mindannyiunk számára - mondta Giró-Szász. Egy neves szakértőkből álló bizottság fogja meghatározni, hogy mely termékek tartozhatnak a hungarikum kategóriába.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament a Darányi-terv első lépéseként.

Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások, így például a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak. A termékek összegyűjtése után egy 13 fős szakértőkből álló Hungarikum Bizottság értékeli a listát, a kiválasztott termékek pedig megkapják a védjegyet.

A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt - folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő.
Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes. 

 

forrás: a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?