2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Állat

Tárgyalja a Parlament a Hungarikum-törvényt

A törvény összefogja és azonosítja nemzeti értékeinket, a készülő Magyar Értéktár segítségével pedig össze lehet gyűjteni, nyomon lehet követni a hungarikumokat – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel tartott szerdai sajtótájékoztatóján.
 
 

Olyan értékekről beszélünk, amelyek a nemzeti örökséghez való tartozást bizonyítják mindannyiunk számára - mondta Giró-Szász. Egy neves szakértőkből álló bizottság fogja meghatározni, hogy mely termékek tartozhatnak a hungarikum kategóriába.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénytervezetet a tavaszi ülésszakban fogja tárgyalni a parlament a Darányi-terv első lépéseként.

Hungarikumnak számítanak a magyar nemzeti értékek körébe sorolható, magyarsághoz kapcsolódó tárgyak, szellemi- és kulturális javak, szokások, jelképek, valamint a nemzeti tudatot megtestesítő alkotások, így például a Rubik-kocka, vagy a Túró Rudi, de a magyar porcelán és a régi hímzések is ebbe a körbe tartoznak. A termékek összegyűjtése után egy 13 fős szakértőkből álló Hungarikum Bizottság értékeli a listát, a kiválasztott termékek pedig megkapják a védjegyet.

A szabályozás gazdasági lehetőségeket is magában rejt - folytatta a miniszter -, hiszen a hungarikumnak minősülő termékek előállítása kis- és középvállatok beindítását segítheti elő.
Fazekas Sándor elmondta: a hungarikumok támogatására 500 millió forint áll rendelkezésre. A piacon lévő, jelenleg 34 féle védjegy nem okoz káoszt, inkább azt mutatja, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire színes. 

 

forrás: a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu