2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Állat

Tarol a sertéspestis: bezárták a nagy vágóhidat

Hat hétre bezárják Kína egyik legnagyobb sertésfeldolgozó üzemét, miután néhány napja hízók pusztultak el az afrikai sertéspestis (ASP) miatt a telepen. Az elmúlt két hétben ez a második eset, ahol a vírust észlelték. Mivel az ASP előző felbukkanása 1000 kilométerre történt a mostanitól, félő, hogy az ország bármely pontján megjelenhet az afrikai sertéspestis.
 
 

Kínában található a világ legnagyobb sertésállománya, amelyben két hét alatt másodszor okozott pusztítást az afrikai sertéspestis vírusa - írja a uk.reuters.com. A fertőző ASP a világ egyik legnagyobb sertésvágóhídján, Henan tartomány középpontjában is megjelent, ezért a kínai hatóságok hat hétre elrendelték az ütem ideiglenes bezárását. Az intézkedéssel próbálják megakadályozni a vírus további terjedését, a mostani eset ugyanis 1000 kilométerre történt az első Kínában jelentettől. 

A hatóságok nem csak a bezárást rendelték el, hanem megtiltották az élő sertések és a sertéshúsuk szállítását az érintett területen belül és onnan kifelé is. Kínában elképzelhetőnek tartják, hogy a betegség akár az egész ország sertésállományára is kiterjedhet, ugyanakkor Japán, a Koreai-félsziget és Ázsia egyéb területei is veszélyeztetetté válhatnak. 

Mit kell tudni az afrikai sertéspestisről?
Bár az állatoknál halálos kimenetelű a vírus, és az egyik legpusztítóbb betegségnek számít a sertésállományok számára, az ASP-nek nincs káros hatása az emberekre. Az afrikai sertéspestist Oroszországban, Kelet-Európában - példul Magyarországon - is észlelték már, eddig azonban nem bukkant fel Kelet-Ázsiában. A fertőzést leginkább a vaddisznók terjesztik, de kullancsokkal, az állatok közötti közvetlen kapcsolattal, fertőzött élelmiszerekkel és takarmánnyal is gyorsan terjedhet.

Az afrikai sertéspestis kínai megjelenáse óta Dél-Korea nem importál onnan sertést és sertéshúst, emellett a dél-koreai kormány fokozottan ellenőrzi a Kínából érkező utasokat is. Japánban is fokozták az érintett régiókból érkező utasok ellenőrzését, és megtiltják a nyers sertéshúsok behozatalát Kínából.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó