Tömeges halpusztulás a Velencei-tavon: mindenkit sokkolt a borzalmas látvány

Tömeges halpusztulás a Velencei-tavon: mindenkit sokkolt a borzalmas látvány

agrarszektor.hu
Több száz kiló döglött hal tűnt fel a Velencei tavon, ám a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) vizsgálata szerint nincs ok különösebb aggodalomra. Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett, amelynek kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és a napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Borzalmas látvány sokkal a Velencei-tavon, több száz kiló döglött hal tűnt fel a napokban, ám Magyar Országos Horgász Szövetség vizsgálata szerint nincs ok különösebb aggodalomra. Mint közleményükben írják, a helyi vízügyi igazgatósággal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem halegészségügyi laborjával együttműködve rögtön kivizsgálták a jelenséget. Megállapították, hogy az eddig elpusztult - mintegy 200 kilogramm - hal zöme szélhajtó küsz, balin, valamint karika- és dévérkeszeg - írja a HVG.

Az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértelműen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett. A természetes, vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül. A relatív oxigénhiány normál esetben nem lett volna letális a halak számára, azonban az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, miközben a természetben hozzávetőlegesen 2 hét alatt zajlott le egy olyan biológiai folyamat, amely normál időjárás esetében legalább két hónap alatt történik meg.  

A relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása és a szélcsendes időjárás is. Megdöbbentő, hogy bő egy hét alatt 15 fokról 25 fokra növekedett a vízhőmérséklet, sőt a mintavételek során a felszín-üledék felett a Német-tisztáson 28,7-28,8 °C közötti értékeket mértek a szakemberek.

A MOHOSZ kiemeli, hogy az elpusztult halmennyiség - bár a látvány horgász szemmel különösen szívfájdító - egyáltalán nem számít jelentősnek a tó halállománya arányában. A Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport és egyéb rekreációs igénybevételi szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így korlátozást, azonnali beavatkozást nem igényel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03