2019. november 12. kedd Jónás, Renátó

Hírek - Állat

Zúg a méhésztársadalom: virágzik a napraforgó, és megint hullanak a méhek

Senki nem tudja az okát, de több mint gyanús, hogy ismét a napraforgós körzetekben és ismét napraforgó-virágzáskor történnek a méhpusztulások. Egyik napról a másikra tűnnek el, vagy hullanak el a kaptár mellett komplett méhcsaládok. A Nébih Zöld Számot indított a tragédiák jelzésére.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Figyelmeztetést adott ki a biológiai védekezésre és a beporzókra szakosodott vállalat, a Koppert Biological Systems, mert szerintük idén nyáron olyan forróság lehet, hogy a méhek "megfőhetnek" a kaptárakban. Eközben Magyarországon egészen más lehet a baj.

A napraforgó virágzásával együtt megérkeztek az első sokkoló fotók a méhek pusztulásáról.

Tavaly ugyanilyenkor több mint háromszáz méhészet jelzett elhullást az Orzságos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), a magyar méhészek ötödét is érintette a probléma. Már akkor arról beszéltek, hogy a méhpusztulás és a napraforgó növényvédelme között összefüggés lehet, ugyanis azokban a megyékben, ahol jellemzően kevés a napraforgó, nem figyeltek meg hasonló károkat. Egyértelmű bizonyítékot azonban nem találtak a tragédiák okára. Ezért idén emelt mintaszámmal folytatódik a Nébih felmérése.

Forrás: közösségi portál

Ez azonban nem vigasztalja a méhészeket. A közösségi portál egyik szakmai csoportjában a fenti kép alá a következő kommentet írták: "Mi egy páran tavaly megpróbáltuk... Jelentettük, mintáztak (jelentés után 1,5 hónappal), eredmény még mindig nincs!!!" Reméljük, idén több kapacitása lesz a mintafeldolgozásra a hatóságnak, különben elillan a bizalom iránta. Nem lehet azonban könnyű a dolguk, maguk a méhészek is tanácstalanok az okokat illetően. Egy solti méhész például alig talált hullát, mégis kiürültek a kaptárai:

Vagy elpusztultak már valahol útközben egy mérgezés miatt, vagy félretájékozódtak egy kisebb dózistól. Fogalmunk sincs, mi van, de biztos, hogy valami környezeti ártalom."

A Nébih Zöld Száma, ahol a bejelentéseket nagyon ajánlott megtenni: 06-80/263-244.

Idén az időjárás is kibabrált a méhészekkel, hiszen a viharok leginkább a napraforgós Szabolcs-Szatmár megyét érintették, ahonnan a méhek tápnövényéről ilyen fotókat posztoltak az említett internetes szakmai csoportban:

Forrás: közösségi portál

Egyébként a hordás még nem túl intenzív: kaptáranként 3-5 kilogrammot mérnek a méhészek, ami kicsit meg is lepte őket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu