Kezdhetünk aggódni? - Minden tizedik sertés hepatitisszel fertőzött lehet

agrarszektor.hu
Embernél akut májgyulladást okozó hepatitis E vírussal (HEV) lehet fertőzött a magyarországi sertéstelepek közel 40 százaléka, illetve a véghízók közül csaknem minden tizedik jószág. Mivel azonban ezt nem sorolják a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, az állategészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a fertőzöttségről.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vizsgált sertéstelepek 39 százalékában mutatták ki Magyarországon a hepatitis E vírus (HEV) jelenlétét, míg a véghízó korcsoportban közel 9 százalék a vírusürítő egyedek aránya. Így lehetséges, hogy akár a vágóhídra kerülő állatok mája, húsa is tartalmazhat hepatitis E vírust - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az agrárszektor.hu-t. Igaz, hogy a felmérést még 2004 és 2010 között végezték bélsár útján történő vírusürítés alapján, friss számok egyelőre nem állnak rendelkezésre, mivel azonban a gyakorlat, és a technológia azóta nem sokat változott, érdembeli változás a vírusfertőzöttség szintjében sem valószínűsíthető.

Friss számok azért sem állnak rendelkezésre, mert a hepatitis E vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, így a Nébih szakmai irányítása alatt álló állategészségügyi hatóságnak nincsenek pontos adatai a magyarországi sertéstelepek fertőzöttségéről.

A hivatal ebben az évben tervez tájékozódó vizsgálatokat, hogy a friss sertéshús HEV fertőzöttségéről adatokat gyűjtsön. A hatóság ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az állatokban tünetmentes, vagy ritkán emésztőszervi fertőzéseket okozó HEV a világ elmaradott környezeti higiéniájú területein okozhat csak járványt. A fertőzött állatok húsának fogyasztása ugyanakkor Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést. A vírus fenntartói általában a sertés, a vaddisznó, a vadon élő kérődzők, és például a patkány. Érdekesség, hogy a 2004 és 2010 közötti felmérés során vadon élő állatoknál vaddisznókban 9 százalékos, szarvasokban pedig 10 százalékos fertőzöttséget találtak Magyarországon.


Az emberi fertőzések a fertőzött emlősállatokkal, vagy azok bélsarával való érintkezés, illetve a fertőzött állatok nyers vagy nem megfelelően hőkezelt húsának fogyasztása következtében alakulhatnak ki. Veszélyes lehet tehát házi sertésvágás esetén a nálunk megszokott "kolbászhús-kóstolgatás" is. A hepatitis E vírus okozta fertőzés emberekben önkorlátozó májgyulladás-szindróma, amely lehet tünetmentes, esetleg enyhe tünetekkel, hasi fájdalommal és sárgasággal járó betegség.

A fertőzött állatok húsának fogyasztása Magyarországon is okozhat emberi megbetegedést - ismerte el a Nébih. Ez viszont csak akkor fordulhat elő, ha nem megfelelően hőkezelt élelmiszert fogyasztunk. 

Megfelelő hőkezeléssel (71 Celsius-fokos hőmérséklet 5 percen át) elpusztíthatók a hepatitis E vírusok, így az általános személyi és konyhai higiéniai szabályok betartásával könnyen megelőzhető az emberi fertőződés.

Nemrég az agrárszektor.hu adott hírt arról, hogy hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak Angliában. A veszélyes élelmiszerek Németországból, Hollandiából és más nyugat-európai országokból kerültek a szigetországba, ahol a táplálkozási szokások segítik a súlyos betegségek terjedését. A brit sertések akár 90 százalékában is jelen lehet a hepatitis E vírus, bár csupán egy százalékukban az egészségre is veszélyes mértékben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?