Madárinfluenza: 1,5 milliárdos gyorssegély, de mire elég?

agrarszektor.hu
1,5 milliárd forint jövedelempótló de minimis támogatást nyújt a kormány hamarosan a liba-és a kacsatartóknak a madárinfluenza miatt. Az agrártárca szerint a jövedelempótló támogatással a kormány - a közvetlen károk 100%-os kártalanításán túl - a baromfiágazat talpon maradását segíti, de piaci szereplők már több mint 10 milliárd forintos gazdasági kárról beszélnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Előkészítés alatt áll a Földművelésügyi Minisztérium jövedelempótló támogatásról szóló rendelete - derül ki a tárca közleményéből. A vízi szárnyast - liba, kacsa - tartó gazdálkodók 1,5 milliárd forint de minimis támogatásra lesznek jogosultak a madárinfluenza miatt. A minisztérium már gondoskodott a szükséges források biztosításáról, amelyet a közvetlen kártalanításokon felül fizetnek ki. Közvetlen kártalanításként eddig egyébként 1,7 milliárd forintot kaptak a károsult gazdálkodók.

A de minimis támogatással azt az elmaradt jövedelmet kompenzálnák részlegesen, amely a gazdasági tevékenységek kényszerű szüneteltetése miatt keletkezett. Az ágazati szereplők szerint azonban a jövedelemkiesés a 1,5 milliárdos összegnél már jóval nagyobb. Egyes becslések arról szólnak, hogy a gazdasági károk meghaladják a 10 milliárdot forintot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?