2017. április 23. vasárnap Béla

Hírek - Állattenyésztés

Madárinfluenza: 1,5 milliárdos gyorssegély, de mire elég?

1,5 milliárd forint jövedelempótló de minimis támogatást nyújt a kormány hamarosan a liba-és a kacsatartóknak a madárinfluenza miatt. Az agrártárca szerint a jövedelempótló támogatással a kormány – a közvetlen károk 100%-os kártalanításán túl – a baromfiágazat talpon maradását segíti, de piaci szereplők már több mint 10 milliárd forintos gazdasági kárról beszélnek.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Előkészítés alatt áll a Földművelésügyi Minisztérium jövedelempótló támogatásról szóló rendelete – derül ki a tárca közleményéből. A vízi szárnyast – liba, kacsa – tartó gazdálkodók 1,5 milliárd forint de minimis támogatásra lesznek jogosultak a madárinfluenza miatt. A minisztérium már gondoskodott a szükséges források biztosításáról, amelyet a közvetlen kártalanításokon felül fizetnek ki. Közvetlen kártalanításként eddig egyébként 1,7 milliárd forintot kaptak a károsult gazdálkodók.

A de minimis támogatással azt az elmaradt jövedelmet kompenzálnák részlegesen, amely a gazdasági tevékenységek kényszerű szüneteltetése miatt keletkezett. Az ágazati szereplők szerint azonban a jövedelemkiesés a 1,5 milliárdos összegnél már jóval nagyobb. Egyes becslések arról szólnak, hogy a gazdasági károk meghaladják a 10 milliárdot forintot is.

Kapcsolódó cikkek


 

A címlapról ajánljuk

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ