2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Erdők tűnhetnek el: kétmillió munkahely veszélyben

agrarszektor.hu
Európa erdői nagy veszélynek vannak kitéve a globális felmelegedés, a tűzvészek, a szárazságok, és a fákat megtámadó betegségek miatt. Néhány fafajta visszaszorulhat, más fajták pedig akár el is tűnhetnek bizonyos területekről. Hogyan lehet megvédeni az európai erdőket a klímaváltozás negatív hatásaitól? Kriton Arsenis görög, szocialista EP‑képviselő a Bizottság témához kapcsolódó zöld könyvéről készített jelentést, amelyről március 16‑án szavaz a környezetvédelmi bizottság.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az erdők és erdős részek az EU területének 42%‑át borítják. Több mint kétmillió munkahely kapcsolódik valamilyen formában az erdőkhöz, amelyek megvédik a talajt és a településeket, és az édesvíz‑készletet is szabályozzák. A fák megkötik a szén‑dioxidot, és a helyi klímát is befolyásolják - olvasható az Európai Parlament honlapján.

A klímaváltozás veszélyei az erdők számára

A gyors klímaváltozás veszélyezteti az európai erdőket. A viharok, erdőtüzek és szárazságok várhatóan egyre gyakoribbak lesznek. Egyes fafajták jelentősen visszaszorulhatnak, mások pedig Európa egyes részein el is tűnhetnek.

A bükkfa például eltűnhet a mediterrán térségből, drasztikusan visszaeshet a gyógynövények és gombák termelése Európában.

Mit lehet tenni?

Kriton Arsenis jelentéstervezete többek között javasolja az aktív fenntartható erdőgazdálkodás kötelezővé tételét az EU‑ban, az ötéves nemzeti erdőgazdálkodási programok keretében. A jelentés felveti annak az ötletét is, hogy kifizetésekkel támogassák azokat az ökoszisztéma‑szolgáltatásokat, amelyek figyelembe veszik az erdőgazdálkodás szempontjait. A képviselő ezen kívül arra kéri a Bizottságot, hogy nyújtson be az erdőtüzek megelőzésére és az európai erdőtűz‑információs rendszer kialakítására vonatkozó javaslatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31