Itt a szarvasbőgési szezon, figyeljünk jobban az utakra

agrarszektor.hu
Beköszöntött a szarvasbőgési szezon. Ami azonban a vadászoknak, vadgazdáknak szent időszak, az a közlekedőknek és az autósoknak igen komoly veszélyforrás lehet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elkezdődött a gímszarvasok násza, már hallatszik a jellegzetes bőgés az erdőben. Az utak, autópályák mentén azonban jó vigyázni, sok násztól megvadult állat vágódhat ki elénk hirtelen - számol be az mmgonline.

Amennyiben valaki elüt egy vadat, először mindenképpen a rendőrséget kell értesítenie, ők meg tudják mondani, melyik társaság jogosult a vadászatra az adott területen. Jó tudni, hogy ha a vadgázolás olyan helyen történik, ahol ráadásul a vadveszélyre figyelmeztető tábla is volt a közelben, a járműben esett kár mellett az elütött vad értéke is a járművezetőt terhelheti! 

Veszprém megyében például mind az öt Magyarországra jellemző nagyvadfaj megtalálható, ezek a gímszarvasok, a dámszarvasok, az őzek, a muflonok és a vaddisznók, ezek közül a muflon és a dámpopuláció főleg a bakonyi területekre jellemző. Veszprém megye gímállománya 8000 körüli, ebből évente mintegy 4000 példányt terítékre hoznak a vadászok.

A megyei őzállomány becsült létszáma 12 ezer körüli, amelynek a felét kilövik évente. A dámszarvas állomány becsült száma 800-900 darab, az éves kilövésszám pedig több mint 400.

A muflonállomány 1200-1400 között mozog, ebből megközelítőleg 600-at vadásznak le évente. A vaddisznó-populáció jelentősen túlszaporodott, akár tízezer egyedből is állhat a számuk, ez radikális mérséklésre szorul.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?