Durva bírság jár ezért a magyar utakon: sok autós nem is ismeri az új szabályt

Durva bírság jár ezért a magyar utakon: sok autós nem is ismeri az új szabályt

agrarszektor.hu
Magyarországon évente mintegy 7500 vadgázolás történik, egy ilyen - gyakran elkerülhetetlen - baleset gyakorlatilag bárkivel, bárhol megtörténhet. Sokan mégsem tudják, hogy mi a teendő egy ilyen, gyakran súlyos sérüléseket és vagyoni kárt okozó esemény után. Ráadásul változott a szabályozás, és 2023. július 1.-től szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél a hibás vadgázolás esetén. Ugyanakkor, ha már megtörtént a baj, az egyik legfontosabb, hogy az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül és meg kell fizetnünk utána a vad eszmei értékét, ami egy őz esetében olyan 200-300 ezer forint. Emellett milliós bírságot is kaphatunk, ha az autónkban megtalálják a tetemet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mostanában zajlik számos vad párzási időszaka, az állatok pedig ilyenkor fejüket vesztve indulnak neki nőstényt keresni, elhagyva megszokott lakhelyüket, ezért is gyakoriak nyáron a vadgázolások - írja a Pénzcentrum. Hiszen a vadak most a szokásosnál gyakrabban kényszerülnek arra is, hogy autóutakon keljenek át, ami rengeteg balesetet okoz az év ezen időszakában. Attól függetlenül, hogy milyen vaddal ütközünk egy ilyen koccanás hatásai igen eltérőek lehetnek, az autóban történő kisebb sérülésektől (mint a lökhárító leszakadás, vagy egy-egy horpadás) akár a komolyabb anyagi károkig, sőt adott esetben a személyi sérülésekig.

A vadgázolás elkerülése érdekében nem igen tehetünk mást, mint hogy szürkülettől, illetve az erdős környezetben vezető utakon egyéb időben is, mérsékeljük a sebességet, így csökken a féktávolság. Ha vadat látunk, mindenképp érdemes lassítani, hiszen az állatok viselkedése kiszámíthatatlan,és azzal is számolni kell, hogy egyszerre több egyed is felbukkanhat. Fontos viszont, hogy ha már elkerülhetetlennek tűnik az ütközés, jobban járhatunk ha nem rántjuk el a kormányt, hanem elgázoljuk a vadat. A pánikszerű túlkormányzás következtében ugyanis akár az útszéli árokban, fában, vagy akár a szembe sávban is kiköthetünk.

Ha már megtörtént a baleset, az elütött vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még nem múlt ki, akkor az agancsával, rúgásával, vagy harapásával súlyos sérüléseket okozhat. Az első dolgod az legyen, hogy bekapcsolod a vészvillogót és felveszel egyláthatósági mellényt. Ha és személyi sérülés is történt, akkor mindenekelőtt a sérült állapotát stabilizáld, és értesítsd a mentőket. Mivel közúti balesetről van szó, a rendőröket is mindenképp értesítened kell. 

Magára a közúton található tetem elszállítására általában a területileg illetékes vadásztársaság a jogosult, településen belüli elütött állatok tetemének elszállításában az önkormányzat az illetékes. Velük a rendőrség veszi fel a kapcsolatot miután felvették a jegyzőkönyvet. Fontos, hogy az elütött állatot semmiképp se vigyük haza, mert az lopásnak minősül és meg kell fizetnünk utána a vad eszmei értékét, ami egy őz esetében olyan 200-300 ezer forint. Milliós bírságot is kaphatunk viszont, ha az autónkban megtalálják a tetemet. Azért, ha a rendőrség értesítése nélkül elhagyjuk a helyszínt pedig szintén komoly büntetést kaphatunk.

Fontos változás nehezíti az autósok dolgát júliustól

A Magyar Közlöny 2023. évi 90. számában 2023. június 22. napján megjelent 2023. évi XLIV. törvény szerint  július 1.-től szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél a hibás vadgázolás esetén. Eltörölték ugyanis azt a korábbi szabályt, miszerint ha a sofőr betartotta a KRESZ szabályait, akkor egyes esetekben a kár áthárítható arra a vadásztársaságra, amelynek területéről a vad az úttestre tévedt, illetve bizonyos esetekben a közútkezelőre

Az új szabályozás értelmében szinte ellehetetlenült annak bizonyítása a gyakorlatban, hogy a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben. Amennyiben ezt a tényt a kárt szenvedett autó nem tudja bizonyítani, akkor a vadásztársaság felelőssége nem fog fennállni, tehát nem lesz köteles megtéríteni az autóban szenvedett kár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32