A magyar borpiac 60-70 százaléka fekete

agrarszektor.hu
A Varga Pincészet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a magyar borpiacon 60-70 százalék a feketén értékesített borok aránya. Egyre többen kezdeményezik a borzárjegy visszaállítását.

Varga Péter, a Varga pincészet tulajdonosa, aki évente 11 millió palack bort értékesít, kiemeli, hogy korábbi, főként a befizetett forgalomba hozatali járulék értékéből és az export-import egyenlegéből kiszámolt statisztikák szerint a belföldön forgalomba hozott borok legalább 45 százaléka megkerüli az adózás terhét - írja a hrportal.hu.

A közlemény szerint a helyzeten sokat javított a zárjegy bevezetése az első Orbán-kormány idején, amikor a varga-borok értékesítése 35 százalékkal megnőtt az előző évihez képest, a zárjeggyel ugyanis csökkennének a borászok adminisztrációs költségei. Mivel ezt azóta megszüntették, most új adómódosító örvényjavaslatot nyújtottak be a borzárjegy visszaállítására a feketekereskedelem és a borhamisítás kizárása érdekében.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára szerint viszont nincsen megbízható, hivatalos statisztika a fekete borkereskedelemmel kapcsolatban, így minden ezzel kapcsolatosan kifejtett vélemény vagy adat megkérdőjelezendő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?