Büntetik a növényvédelmi bejelentési kötelezettség elmulasztóit

agrarszektor.hu
Nemzetgazdasági érdekünk és a biztonságos mezőgazdasági termelést szolgálja, hogy a bejelentési kötelezettség alá eső növénykárosítókról, az úgynevezett zárlati károsítókról (egyes vírusok, gombák, baktériumok és rovarok) a hatóság tudomást szerezzen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növény- és talajvédelmi hatóság ezért kéri a növényvédelmi kutatást, oktatást végző szakembereket, hogy amint a zárlati károsítók megjelenését észlelik, haladéktalanul értesítsék az illetékes hatóságot a fertőzés felszámolása érdekében. A mentesítést több esetben hátráltatta, hogy a hatóság tudományos közleményekből, vagy publikációs szakanyagokból utólag értesült a fennálló fertőzésről.

A Magyarországon nem honos, új zárlati károsítók ellen a növényvédelem különböző területein dolgozó szakemberek közreműködésére és összefogására van szükség.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén az eljáró hatóság növényvédelmi bírságot szabhat ki, amelynek legkisebb összege 15.000 forint. Ha valaki elmulasztja a fertőzés elleni védekezést, illetve a fertőzés terjedését okozza mulasztásával a büntetési tétel akár a 10 millió forintot is elérheti.

 

forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?