Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

agrarszektor.hu
A francia kormány döntése értelmében olyan országokból sem importálható cseresznye, ahol a foszmet használata még engedélyezett. A hatóanyag engedélyét az EU 2022-ben már nem hosszabbította meg, és mostanra a készletek felhasználására rendelkezésre álló türelmi idő is letelt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság 2022/94. végrehajtási rendeletében 2022. január 24-én nem hosszabbította meg a foszmet hatóanyag forgalomba hozatali engedélyét, ami azzal járt, hogy az összes tagállamban május 1-ig visszavonták a foszmet hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerekre vonatkozó engedélyeket, illetve a meglévő készletek felhasználására 2022. november 1-ig biztosítottak türelmi időt - olvasható a FruitVeB oldalán. Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációjában Franciaország felkérte a Bizottságot az Európai Unió területére érkező, foszmettel kezelt cseresznye forgalomba hozatalának és értékesítésének megakadályozására, egyben közölte, hogy nemzeti védzáradékot alkalmazva nemzeti hatáskörben betiltja a hatóanyaggal kezelt cseresznye forgalmazását, pontosabban egy évre felfüggeszti az ilyen termékek forgalmazását. Hamarosan megjelenik a rendelet melléklete, amely felsorolja az érintett országokat. Az importtilalom alól kizárólag az ezekben az országokban termelt biogyümölcs kaphat felmentést.

A szerves foszforsavészterek közé tartozó foszmetet a cseresznye- és meggyültetvényekben az Európában 2009-ben megjelent, súlyos károkat okozó foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen alkalmazták a gazdák, akiknek munkáját a hatóságok által egymás után kivont hatóanyagok nehezítik. Ezért Franciaországban a termelők a mezőgazdasági minisztériummal konzultálva új stratégiát dolgoznak ki a kártevő elleni növényvédelmi stratégiáról annak érdekében, hogy a francia termelők számára hatékony eszközöket biztosítsanak már a 2023-as termőévben. Az együttműködés keretében a minisztérium koordinálja egy többéves cselekvési terv kidolgozását, a cseresznyeágazat fő szereplőivel és az mezőgazdasági kutatóintézetekkel szoros kooperációban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?