Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

Bekeményítettek a franciák: ez sok ország gyümölcstermesztésére hatással lehet

agrarszektor.hu
A francia kormány döntése értelmében olyan országokból sem importálható cseresznye, ahol a foszmet használata még engedélyezett. A hatóanyag engedélyét az EU 2022-ben már nem hosszabbította meg, és mostanra a készletek felhasználására rendelkezésre álló türelmi idő is letelt.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Európai Bizottság 2022/94. végrehajtási rendeletében 2022. január 24-én nem hosszabbította meg a foszmet hatóanyag forgalomba hozatali engedélyét, ami azzal járt, hogy az összes tagállamban május 1-ig visszavonták a foszmet hatóanyagot tartalmazó növényvédő szerekre vonatkozó engedélyeket, illetve a meglévő készletek felhasználására 2022. november 1-ig biztosítottak türelmi időt - olvasható a FruitVeB oldalán. Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációjában Franciaország felkérte a Bizottságot az Európai Unió területére érkező, foszmettel kezelt cseresznye forgalomba hozatalának és értékesítésének megakadályozására, egyben közölte, hogy nemzeti védzáradékot alkalmazva nemzeti hatáskörben betiltja a hatóanyaggal kezelt cseresznye forgalmazását, pontosabban egy évre felfüggeszti az ilyen termékek forgalmazását. Hamarosan megjelenik a rendelet melléklete, amely felsorolja az érintett országokat. Az importtilalom alól kizárólag az ezekben az országokban termelt biogyümölcs kaphat felmentést.

A szerves foszforsavészterek közé tartozó foszmetet a cseresznye- és meggyültetvényekben az Európában 2009-ben megjelent, súlyos károkat okozó foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen alkalmazták a gazdák, akiknek munkáját a hatóságok által egymás után kivont hatóanyagok nehezítik. Ezért Franciaországban a termelők a mezőgazdasági minisztériummal konzultálva új stratégiát dolgoznak ki a kártevő elleni növényvédelmi stratégiáról annak érdekében, hogy a francia termelők számára hatékony eszközöket biztosítsanak már a 2023-as termőévben. Az együttműködés keretében a minisztérium koordinálja egy többéves cselekvési terv kidolgozását, a cseresznyeágazat fő szereplőivel és az mezőgazdasági kutatóintézetekkel szoros kooperációban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?