Nincs köze a magyar pálinkának a csehországi mérgezésekhez

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóközleménye szerint a magyar pálinka semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a cseh- és lengyelországi szennyezett szeszesitalokkal.

Közleményben ismertette álláspontját a VM az elmúlt napokban Cseh- és Lengyelországban több halálos áldozatot is szedő, metil-alkohollal szennyezett szeszesipari termékekkel kapcsolatban. A közlemény szerint dacára a korábban a sajtóban megjelenteknek, a magyar pálinka semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a mérgezésekkel. A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos.

A "pálinka", "törkölypálinka" fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg, mely szerint: a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint jelenleg nincs arra vonatkozó információ, hogy Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?