2023. szeptember 26. kedd Jusztina

Fejlesztések a Tisza-tavon

agrarszektor.hu
A Kiskörei víztározó halászati hasznosítója a halállomány hosszú távú fenntartását és gyarapítását szolgáló fejlesztések megvalósítását kezdi el idén - közölte a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hegedűs Gábor elmondta: a változatos élőhelyekkel és élővilággal rendelkező féltermészetes-félmesterséges Tisza-tó egyedülálló létesítmény, amely egyedi bánásmódot kíván. Halgazdálkodása sem szorítkozhat csupán a hagyományos telepítésekre, olyan projektekre is szükség van, amelyek hosszú távon garantálják a halállomány fennmaradását és fejlesztését. Ezek az előzetes számítások alapján több tízmillió forintba kerülő beruházások lényegesen meghaladják a cég anyagi lehetőségeit, a munkák zömét ezért pályázati forrásból finanszíroznák. Az önrészt és a biztonsági tartalékot azonban az elmúlt 3 év nyereséges gazdálkodásból származó forrásoknak köszönhetően saját bevételeikből fedezik - mondta el. Jelezte: a természetes ívóhelyek eltűnését ellensúlyozzák majd egy úszó halkeltető és előnevelő létesítésével, amely évi 10 millió zsenge ivadék előállítására lesz képes. Az állomás a csuka, süllő, tőponty és harcsa szaporítása mellett olyan fajokkal is foglalkozhat, mint a jászkeszeg, a compó, a széles kárász és a sügér.

Hegedűs Gábor jelezte: a beruházás folytatásaként olyan lerekesztett, zsilippel ellátott kis tavakat alakítanak ki a tározó fűvel borított magasabb részein, amelyek a tavaszi áradások vizével feltöltve alkalmassá válnak az ivadék további nevelésére. Emellett kifejezetten horgászérdekeket szolgáló élőhely- fejlesztésekkel gondoskodnak a zsákmányolható méretű halállomány életfeltételeinek javításáról. Ehhez a túlburjánzó vízi növényzet visszaszorítását, a telelőhelyek biztonságossá tételét és a telelőkhöz vezető útvonalak kialakítását kell elvégezniük - tájékoztatott.

Beszámolt arról, hogy tavaly összesen 400 ezer darab előnevelt ragadozóivadék, 10 ezer kilogramm két- és további 30 ezer kilogramm háromnyaras pikkelyes ponty telepítésével pótolták a halállományt. Hangsúlyozta: egy közbeszerzési pályázatot követően, ugyancsak 2012-ben kötött termeltetési szerződés révén néhány éven belül lehetőségük nyílik arra, hogy kizárólag a tározóból származó tőpontyokat helyezzenek ki. A Tisza-tavi Sporthorgász, Halászati, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Társaság 2000. szeptember 18-án alakult a Tisza-tó halászati jogának gyakorlására. A 2002-ben elnyert jogot azonban - hosszas jogi procedúra után - csak 2010. január 1. óta tudja gyakorolni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal megkötött 15 éves időtartamú haszonbérleti szerződés alapján.

A közhasznú társaság időközben kft.-vé alakult, tulajdonosi körébe a térség 10 önkormányzata és a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége tartozik. A vízkezelői jog elnyerése óta több tízmillió forintos hitelt "ledolgozva" a Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. mára hasonló nagyságrendű gazdasági eredményt tud felmutatni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?