Eldurvult a patkányhelyzet! Lézerfegyverrel veszik fel a harcot a rágcsálók ellen

agrarszektor.hu
Olyan lézerfegyveres technológia fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban, amellyel a patkányok is könnyedén elriaszthatók a mezőgazdasági területekről és épületekből. A madarak elrettentésére már egy ideje használnak lézerfegyvereket a britek, a patkányok azonban évről-évre egyre nagyobb károkat okoznak a szigetországban, az új technológiával ugyanakkor látványosan csökkenthetnék a kijuttatott patkányméreg, illetve rágcsálóriasztó mennyiségét is.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A becslések szerint az Egyesült Királyság mezőgazdaságában évente 14-28 millió font kárt okoznak a patkányok - írja a www.heraldscotland.com. A szigetországban néhány éve már használnak lézerfegyvereket a madarak elriasztására, és hatékonynak is bizonyultak, távolt tartják ugyanis a madarakat a mezőktől, és jelentősen csökkent a növénykárosítások száma is. Ezen felbuzdulva a szakemberek most olyan új fénysugarak kifejlesztésén dolgoznak, amelyek alternatív tulajdonságokkal (szín és hanghullám) rendelkeznek, és képesek külön kezelni az egyes földi kártevőket. A projekt és a fejlesztés várhatóan 2019 végére készül majd el. 

A technológiát különböző állatok ellen tesztelik majd a szakemberek, így a lézerfegyver hatását vizsgálni fogják szarvasok, nyulak, vaddisznók, valamint rágcsálók, például patkányok, mókusok és egerek ellen is. Ezen túlmenően, az Egyesült Királyságban és Skóciában izolált pajtákban végeznek majd speciális kísérleteket annak érdekében, hogy megvizsgálják, hatékony-e a patkányok elriasztásában a lézer. Amennyiben ezek a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor jelentősen csökkenhet a mérgező rágcsálóirtók felhasználása az Egyesült Királyságban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?