Bíróság elé kerül az adómentes pálinka

agrarszektor.hu
Az EU Bírósága elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. A nemzetgazdasági tárca ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.
A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket - hangsúlyozta közleményében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény. A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje. A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Európai Bizottság azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.

A brüsszeli testület - amely hivatalból "az uniós jog őrzője", tehát figyelemmel kíséri az EU jogszabályainak érvényesülését a tagállamokban - ezen a napon 151 ilyen vonatkozású határozatot hozott - köztük 15 indoklással ellátott véleményt, valamint 13 keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához. Az NGM közleményében kifejtette: a kormány csak azt a jogosultságot biztosítja a magyaroknak, amellyel más uniós államok polgárai is élhetnek. A kormány szerint a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Részben ezért teremtette meg a kormány - a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát, amely intézkedés hatályban tartásával Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is - áll a közleményben.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03