Üdv Unió, viszlát prosek!

agrarszektor.hu
Nem használhatja a "prosek" bornevet Horvátország az Európai Unióhoz történő csatlakozást követően, mivel az Európai Bizottság állásfoglalása szerint az túlságosan hasonlít az olasz "prosecco" kifejezésre.

A dalmát desszertbort több fajta fehér és fekete szőlőből készítik, különlegességét pedig az adja, hogy a szemeket a szüret után a magasabb cukortartalom elérése végett szélben szárítják. Ezzel szemben az olasz prosecco egy fehérszőlő fajta, melyből különleges, gyümölcsös aromájú pezsgőbort készítenek.

Horvátország a jelek szerint hiába érvelt, hogy eredendően két teljesen különböző termékről van szó, melyek neve írásban is egész más, az Európai Bizottság szerint hangzásban túlságosan nagy a hasonlóság, ez pedig félrevezetheti a fogyasztókat. A döntés értelmében július elseje után Horvátország sem hazai, sem külföldi piacokon nem forgalmazhatja az érintett bort, legalábbis prosek néven semmiképp.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

KWS – tíz éve első a repcetáblákon*, első az innovációban! (x)

Az utóbbi évek különös kihívások elé állították a repce termesztőket. Míg 10 évvel ezelőtt a termésszint növelése állt a középpontban, mára a termésbiztonság, a kockázatok minél jobb kezelése és ezek által a gazdaságos termesztés fenntartása a célkitűzés.

EZT OLVASTAD MÁR?