KSH: Csaknem 350 milliárd forintot fordítottunk mezőgazdasági fejlesztésekre

agrarszektor.hu
Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési Program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően. Leginkább a kertészet, az állattartás és a feldolgozás technológiai háttere javult.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A KSH legfrissebb adatai szerint a mezőgazdaság beruházásai tavaly - a jelentős, 2017-es 10,8 százalékos növekedés után - változatlan áron 8,3 százalékkal tovább bővültek.

A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben.

A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult. A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatásai.

Ezen belül kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban.

Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését. Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz. Mindez hozzájárul az Agrárminisztérium egyik legfontosabb céljához, a versenyképesség további növekedéséhez.

(Forrás: AM Sajtóiroda)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?