Ezer tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

agrarszektor.hu
A hús- és tojáságazatban példátlan a be nem vallott bevételek aránya, akár az 50%-ot is elérheti.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei első félévben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 4300 ellenőrzést hajtott végre, az ellenőrzések nyomán 341 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból. Ehhez a megyei ellenőrzéseket is hozzászámolva összesen 1061 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, ötször többet, mint az előző években. A szektorban kiugróan magas a be nem vallott bevételek, jövedelmek aránya, becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban ennek részaránya eléri a 45-55 százalékot.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára kijelentette: a magyar élelmiszerbiztonsági helyzet jó, ezt az állapotot rontják az esetleges visszaélések. Ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a társhatóságokkal, közöttük a Nemzeti Adó- és Vámhatósággal összefogva, valamint a Nébih új szervezeti és módszertani eszközeit (pl.: a kiemelt ügyek igazgatóságát, a kockázatelemzést, illetve az új információmenedzsmentet) alkalmazva célzott ellenőrzéseket hajt végre.

Az idei első félévben 4300 ellenőrzést hajtottak végre, az ellenőrzések nyomán 341 tonna élelmiszert vont ki a forgalomból. Ehhez a megyei ellenőrzéseket is hozzászámolva összesen 1061 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, ötször többet, mint az előző években. Ez a növekedés a módszerfejlesztés eredménye - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Példaként hozta a hússzektort, ahol a kiemelt ügyek igazgatósága 237 ezer kilogramm tőke- és baromfihúst, valamint más terméket vont ki a forgalomból. Ezzel 4,5 milliárd forint kár érte az államot az adóelkerülés miatt.

A Nébih nemcsak a saját, hanem a NAV-tól megkapott információk alapján is fellép a feketegazdaságban tevékenykedők ellen - emelte ki Bognár Lajos. Nemcsak célzott ellenőrzésekre kerül tehát sor, hanem a NAV-val közösen is ellenőriznek a Nébih szakemberei. Ezzel javul a felderítési arány. Szólt arról, hogy a szankciórendszerben az állategészségügyi és az élelmiszerlánc-felügyeleti bírságok mellett megjelenik az áru teljes értékének az elvesztése is, hiszen a Nébihnek joga van a teljes elkobzásra. Joga van emellett az illegálisan talált eszközök lefoglalására, valamint az üzem tevékenységének felfüggesztésére is. Ezeket a vállalkozókat emellett az adóhatóság szankciói is elérik - jegyezte meg.

A Nébih adatai szerint a teljes magyar élelmiszerlánc-vertikum látható részének nettó árbevétele 12-13 ezer milliárd forint évente. Ebben a szektorban ugyanakkor kiugróan magas a be nem vallott bevételek, jövedelmek aránya, becslések szerint csak a hús- és tojáságazatban ennek részaránya eléri a 45-55 százalékot.

Nemzetgazdasági - adózási - szempontból tehát jelentős tartalékok vannak az élelmiszerláncban, amelyek kiaknázása csak a Nébih és a NAV stratégiai partnerségén alapulva valósítható meg. A hivatal álláspontja szerint ebben kulcsszerepe van a szakterületeken átívelő, az áruk áramlását, a hálózatot egyben átlátó, nyomon követő hatóságnak és a jelentős ellenőrzési módszerfejlesztésnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?