Bezárhatják a hipermarketek dohányboltjait

MTI
Nem való oda a trafik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Változhat a dohánytörvény, tiltólistára kerülhetnek azok a hipermarketek, amelyek eladótere meghaladja a 2500 négyzetmétert - írta pontosan meg nem nevezett kormányzati forrásra hivatkozva a Magyar Hírlap.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályozás nem köti meg, hol létesíthetők dohányboltok, ezért jó néhányat nyitottak olyan helyszíneken is, amelyeket gyerekek és fiatalkorúak is gyakran látogatnak. A többi között olyan nagyobb alapterületű üzletekről, hipermarketekről, bevásárlóközpontokról van szó, amelyekben például mozit, játékboltot vagy éppen játszóházat is működtetnek.

A lap szerint költözniük kellene azon trafikoknak is, amelyeket nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmények százméteres körzetén belül nyitottak meg. Miután az elképzelések már működő dohányboltokat is érintenek, a módosításoknak csak jövő januártól kellene megfelelni.

Már korábban is fellángoltak a kedélyek a bevásárlóközpontokban nyitható dohányboltok kapcsán, igaz, akkor más volt a vita tárgya. Felmerült az is, hogy azokat a boltokat, amelyek bevásárlóközpontokban nyílnának, ki is zárnák a tenderből. A kétségek később láthatóan eloszlottak, számos dohánybolt létesült bevásárlóközpontokban, szuper- és hipermarketekben, így például a Mammutban is, ahol még a főbejárat melletti falakat is kibontották a trafik kedvéért, hiszen a szabályzat szerint a dohányboltoknak az utcára kell nyílniuk.

Más lapértesülések szerint a módosítás leginkább a Tesco ellen irányul, az új intézkedés 116 darab 2500 négyzetméternél nagyobb eladóterű hipermarketet érintene.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06