Kis hely is elég egy jó piacnak

Egy vidéki kistelepülésen, igazából egy faluban nincs szükség óriási terültre ahhoz, hogy egy minden idénytermékkel szolgáló piacot lehessen létrehozni. Elegendő egy 5x15 méteres terület, azt kell megfelelően berendezni, a polcokat pedig olyan áruval feltölteni, amely minősége megkérdőjelezhetetlen.

Egy gazdag mezőgazdasági kultúrával rendelkező régióban - ilyenből jó néhány akad az ország minden tájegységén - nem lenne lehetetlenség fellelni a kiváló minőséget előállító termelőket, de Magyarországon valamiért erre sem igény, sem szándék nem látszik. A határtól néhány kilométerre - ahol még a telefon is magyar szolgáltató hálózatát találja meg előbb, mint az adott országét - viszont olyan képet mutat egy falusi piac is, amilyenről itthon csak álmodni lehet. Az idényjellegű zöldségekből és gyümölcsökből teljes a választék - természetesen helyi, vagy környékbeli termelőtől származik mindegyik -, a minőség kérdése pedig fel sem merülhet. Lehet, de különösebben nem kell válogatni, mert minden szem sárga- és őszibarack, paradicsom, paprika, cukkini és uborka, de a sort lehetne még sokáig folytatni, hibátlan, sérülés és rohadásmentes darab, az eladók pedig nem felháborodnak, hanem kifejezetten bíztatják a nézelődőket, hogy igenis kóstolják meg, amit a szemük megkíván, ellentétben a hazai gyakorlattal, amikor az "őstermelőnek" álcázott piaci árus, azaz gyorstermelő - hajnalban gyorsan bevásárolja a nagybanin a legolcsóbb, legvacakabb árut, hogy napközben nagy haszonnal, nyugtaadás nélkül rásózza a piacra kilátogató vásárlókra - rákiabál a vevőre, ha az meg mer kóstolni egy szem epret.

Nem kell tehát messzire menni ahhoz, hogy piaci kultúrát lásson, tanuljon az ember, ahol igaz, hogy 3 Eur/kg a sárgabarack ára, de abból egyetlen szemet sem kell eldobni, míg az itthon 500 Ft/kg áron kapható "valaminek" jó esetben a 30-40, rosszabb esetben az 50-60%-a a szemétben végzi, mert otthon kiderül róla, hogy ehetetlen. Melyik is a drágább?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?