Ez a fontos személy is tagja lesz Putyin delegációjának

agrarszektor.hu
További egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy a magyar sertésexport megindulhasson Oroszországba - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, miután Moszkvában tárgyalt Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel. Hiába auditáltak kedvező eredményekkel az orosz hatóságok több magyar céget is, az afrikai sertéspestis uniós felbukkanása miatt tavaly elrendelt orosz szállítási tilalom feloldásához EU-szintű megállapodásra van szükség. Az orosz tárcavezető Vlagyimir Putyin orosz elnök kíséretében a közeljövőben várhatóan Magyarországra látogat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az unió egységes vámterületet képez, ezért az unióban észlelt afrikai sertéspestis miatt tavaly elrendelt orosz korlátozás feloldásáról európai uniós szinten kell megállapodni - jelentette ki Fazekas Sándor. Az orosz hatóságok Magyarországon már több cégnél elvégezték a szükséges vizsgálatot és az auditálást. Az ügyben több tárgyalás is folyt az unió élelmiszerbiztonságért felelős helyettes főigazgatója és más uniós vezetők, valamint az orosz illetékesek között, de a sertésexport ügyében Fazekas Sándor szerint további egyeztetésekre van szükség. Oroszország lassan egy éve rendelt el behozatali korlátozást rendelt el az állatbetegség miatt Európai Unió tagállamaiból származó élő sertésekre és a sertéshús termékekre.

A magyar miniszter Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter meghívására érkezett az orosz fővárosba, a tárgyaláson állat-, és növényegészségügyi kérdésekről beszéltek, különös tekintettel az afrikai sertéspestissel kapcsolatos orosz álláspontra - közölte az MTI. A magyar álláspont szerint a két agrártárca között jó az együttműködés, és mivel Oroszország fontos partnere Magyarországnak, arra törekszenek, hogy a baráti viszony erősödjön.

Fazekas meghívta kollégáját, de hamarosan újra Moszkvába utazik
Fazekas Sándor meghívta Magyarországra Nyikolaj Fjodorovot. Az orosz agrárminiszter várhatóan Vlagyimir Putyin kíséretének tagja lesz az orosz államfő magyarországi látogatásán. A magyar miniszter arról is beszámolt, hogy egy hét múlva újra Oroszországba érkezik, a moszkvai Prodexpo nemzetközi élelmiszeripari kiállításra látogat el, magyar vállalkozókkal. Több mint húsz kiállító képviseli majd Magyarországot rendezvényen. A földművelésügyi miniszter Moszkvából az Oroszországi Föderációhoz tartozó köztársaságokba, Tatárföldre, Csuvasföldre és a Mari Köztársaságba is ellátogat majd a magyarországi üzletemberekkel.

Magyarország arra is törekszik, hogy olyan együttműködési területeket keressen, amelyek az uniós szankciókra válaszként alkalmazott tavalyi orosz élelmiszerembargó hatályán kívül esnek. Például a vetőmagtermesztésben és a takarmánygyártásban tudunk az orosz fejlesztési beruházásokba bekapcsolódni.

Minthogy Oroszország határozott GMO-ellenes (Genetically Modified Organisms - genetikailag módosított élőlény) véleményt képviselt az elmúlt időszakban, ami összhangban van a magyar állásponttal, így e téren is lehetséges az együttműködés - mondta a tárcavezető. Különösen a génmódosított szója kiváltása érdekli az orosz partnert.

( A képen Nyikolaj Fjodorov - MTI-fotó: Soós Lajos)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?