Megdöbbentő videó: ilyen liszteket eszünk mi meg?

agrarszektor.hu
Megdöbbentő körülmények között, takarítatlan helyiségben állítottak elő különböző növényi liszteket egy tolnai üzemben. Az ellenőrzött helyiségben széttaposott rágcsálóméreg és mumifikálódott patkánytetem is volt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)száz tonna ismeretlen eredetű, jelöletlen és szennyezett terméket foglalt le, amelynek értéke a százmillió forintot is elérheti. Cikkünkben megtekinthető az üzemről készített Nébih-videó is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NÉBIH szakemberei március elején egy olyan tolnai üzemben tartottak ellenőrzést, amely diópótló terméket, növényi préselvényeket és liszteket állít elő. Az egységben súlyos technológiai, higiéniai és nyomonkövetési hiányosságokat állapítottak meg.

A koszos, takarítatlan, repedezett falú és padozatú üzemben megdöbbentő körülmények között készültek a manapság kedvelt lisztek és egyéb készítmények, mint például a sárgabarack magliszt, a lenmagliszt, a mákliszt, a szőlőmag liszt, a búzacsíra vagy a kókuszreszelék. A termékeket szennyezett, takarítatlan gépeken készítették és koszos edényekbe töltötték.

Az élelmiszer-előállítására használt helyiségben az emberre is veszélyes, széttaposott rágcsáló méreg, valamint mumifikálódott patkánytetem fogadta az ellenőröket - közölte a Nébih. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették, továbbá a gyártást sem dokumentálták. Sem az alapanyagok, sem a késztermékek nem voltak nyomon követhetők.

 

Az eljárás során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a hatóság szakemberei, valamint elrendelték 100 tonna termék forgalmi korlátozását. A teljes tétel értéke a százmillió forintot is elérheti.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?