Orbánék elintézhetik: sokkal olcsóbb lesz a sertéshús

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkenne a sertés tőkehús ára a hazai üzletekben, ha az általános forgalmi adó (áfa) 27 százalékról 5 százalékra mérséklődne - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. A kereskedők ugyanis a verseny miatt a fogyasztói árakban "döntő mértékben" továbbadnák az áfacsökkentést, ha saját költségeik nem nőnének. Az OKSZ főtitkára szerint azonban szerencsésebb lenne, ha az alapvető élelmiszerek áfakulcsa jóval szélesebb termékkörben csökkenne tíz százalék alá.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Olyan nagyarányú áfacsökkentésről lenne szó, hogy az "döntő mértékben" megjelenne a fogyasztói árakban is - összegezte szakértői véleményét Vámos György arra a bejelentésre, amely szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sertés tőkehús áfájának csökkentését javasolja a kormánynak. Az elképzelések szerint az áfa e terméknél 22 százalékponttal, a mai 27 százalékról 5 százalékra mérséklődne 2016-tól.

A verseny miatt nem érdekük a kereskedőknek, hogy az áfakülönbözetet zsebre tegyék, így a csökkentést továbbadnák a fogyasztói árakban, vagyis a sertés tőkehús olcsóbb lenne - tette hozzá az agrárszektor.hu-nak a főtitkár. Mindez azonban akkor valósulhatna meg így, ha a kereskedők költségei - például a sertéshúsok átadási árai - nem növekednének, mert ez esetben áremelések válhatnának szükségessé, amely tompítanák az áfacsökkentés ármérséklő hatását.

Az OKSZ jó elképzelésnek tartaná, ha a kormány az élelmiszerpiacon megkezdené az áfamérséklést - kommentálta a bejelentett terveket a főtitkár. Ugyanakkor szerencsésebb lenne, ha az áfa az alapvető élelmiszerek jóval szélesebb körénél csökkenne 10 százalék alá - tette hozzá.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?