Ennyibe kerülne a drasztikus adócsökkentés

agrarszektor.hu
Mintegy 240 milliárd forintba kerülne, ha a teljes élelmiszergazdaságra kisebb áfakulcs vonatkozna - jelentette ki Győrffy Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Szerinte a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentése után a baromfiágazatban kellene mérsékelni az adót.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A sertéshús áfájának öt százalékra csökkentése nemcsak fehéríti az ágazatot, hanem az importtal és a feketegazdasággal küzdő cégek versenyképességét is javítja - szögezte le sajtótájékoztatón Győrffy Balázs. Mint ismert, 2014 januárjától az élő- és félsertés áfáját csökkentették 5 százalékra. A fideszes képviselő szerint ennek hatásaként mintegy 200 ezerrel, 3,2 millióra nőtt a sertésállomány, növekedésnek indult az export, és 10-15 százalékkal nőtt a vállalkozások száma ezen a területen.

A sertéshúsra vonatkozó, 25 milliárd forintba kerülő áfacsökkentéssel tovább folytatják az ágazat fehérítését. Bíznak abban, hogy a döntés hosszútávon is megalapozottnak bizonyul, a tisztességes vállalkozók munkahelyeket tudnak megőrizni, teremteni és növekedési pályán marad az ágazat - mondta Győrffy Balázs az MTI szerint.

Fokozatosan valósulhat meg a teljes élelmiszerágazat besorolása alacsonyabb áfakörbe, mert csak drasztikus mértékű áfacsökkentés érne el a fogyasztókig, ami viszont számításaik szerint mintegy 240 milliárd forintba kerülne, és ezt a költségvetés jelenleg nem bírja el - tette hozzá a képviselő. A következő lépésnek a baromfiágazatot kell érintenie - állapította meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?