Rengetegen támadják, mégis gőzerővel nyomul a "cseh Csányi"

agrarszektor.hu
Folyamatosan támadják, ezért egyre többször kerül a figyelem középpontjába Andrej Babis cseh multimilliárdos, aki a jelenlegi kormányban miniszterelnök-helyettesi és pénzügyminiszteri posztot is betölt. Legutóbb azért "keveredett" a hírekbe, mert korábban az ő egyik élelmiszeripari vállalatáé volt az a kisteherautó, amelyben 71 szír migráns holttestét találták meg az osztrák hatóságok. A magyar felmenőket is felmutató Babis - politikai pályája mellett - agrárbefektetéseiről ismert, mivel e szektorban agresszív európai terjeszkedést folytat és Magyarországon is több meghatározó agrárcéget vett már meg. Az élelmiszergazdaság ugyanúgy kedvenc "vadászterületei" közé tartozik, mint Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatónak, akit nem csak a leggazdagabb magyarként, hanem a legnagyobb hazai agrárbefektetőként tartanak nyilván. Babis azonban ma "jóval nagyobb pályán játszik" és becsült vagyona is sokkal nagyobb a Csányi-féle birodalomnál. Sokan viszont "cseh Berlusconiként" emlegetik a vagyonosodását kísérő korrupciós vádak miatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyesek nem csupán bírálják, hanem ma már egyenesen félnek is Andrej Babis cseh multimilliárdostól és kormánytagtól, aki a politikai és a gazdasági szférában egyre nagyobb befolyást szerez Csehországban, illetve más uniós tagországokban egyaránt. Legtöbbször azért kerül a támadások kereszttüzébe, mert számos kritikusa szerint cseh miniszterelnök-helyettesként és pénzügyminiszterként politikai és üzleti tevékenysége összeférhetetlen egymással, illetve politikusi karrierjét nyíltan arra használja fel, hogy saját vállalkozásainak üzleti előnyöket szerezzen.

Nemrég több uniós politikus is aggályát fejezte ki például azzal kapcsolatban, hogy pénzügyminiszterként túl nagy beleszólása lehet az uniós pénzek csehországi felhasználásába. Egyesek szerint Babis vállalatai tavaly több millió eurót kaptak különböző uniós forrásokból és alapítványoktól. Az üggyel nemzetközi hírforrások szerint az Európai Bizottság költségvetési főigazgatósága is foglalkozott, de végül nem talált bizonyítékot arra, hogy a milliárdos cégei jogtalanul vettek volna igénybe uniós pénzeket.

Sokan Babis lobbiját látják abban is, hogy a cseh állam meghosszabbította a bioüzemanyagok adózási kedvezményét, mivel a döntés Babis olajrepce feldolgozó gyárának, a Preolnak is jól jött, és így teljes kapacitással működhet a továbbiakban is. A politikus-üzletember szerint ugyan a kedvezmény meghosszabbításáról szóló rendeletet tényleg a pénzügyminisztérium dolgozta ki, de a végső változatot a mezőgazdasági minisztérium terjesztette a parlament elé, ezért nem látott összefüggést a döntés és személye között.

A Preol példája is mutatja, hogy Babis egyik kedvenc befektetési területének az élelmiszergazdaság számít. Üzleti tevékenységét az Agrofert nevű mezőgazdasági és ipari holding tulajdonosaként fejti ki. A száz százalékban Babis tulajdonaként jegyzett Agrofert Csehország vezető mezőgazdasági és élelmiszeripari cégcsoportja, amely régen a Petrimex nevű csehszlovák kereskedelmi cég leányvállalata volt. Az üzletember az Agrofert irányítását 1993-ban vette át, majd nem sokkal később - mai napig ismeretlen eredetű tranzakcióval - feltőkésítette a vállalatot, így végül annak kizárólagos tulajdonosává vált.

Ma már az Agrofert ellenőrzi a cseh élelmiszeripar egyharmadát, de a holding nem csak Csehországban, hanem egész Közép-Európában agresszív terjeszkedést folytat. Az elmúlt években Magyarországon is több fontos agrárvállalatot szerzett, így Andrej Babis neve ma már a hazai agráriumban is "jól cseng", ha a hazai közéletben egyelőre nem is annyira ismert.

Az Agrofert legjelentősebb akvizíciója az volt, amikor 2012-ben megvásárolta a nagy múltú bábolnai IKR Zrt. mezőgazdasági inputanyag-üzletágait, amelynek révén - IKR Agrár Kft. néven létrehozott cégével - betört a magyar agrárintegrátori piacra. A szintén Babis-érdekeltségű komáromi Agrotec Magyarország Kft. a hazai géppiacon szerepel, de végsős soron a cseh befektető a tulajdonosa az olajosmag-feldolgozással foglalkozó kiskunfélegyházi NT Kft.-nek, a győri Ceres pékségnek vagy a Devecseri Agrokémiai Kft.-nek is.

A cseh politikus-üzletember legutóbb azért került a hírek középpontjába, mert korábban az ő vállalatáé volt az a kisteherautó, amelyben a közelmúltban hetvenegy szír menekült holttestére bukkantak az osztrák hatóságok. A jármű eredetileg a Hyza nevű szlovák húsipari cég tulajdonában volt, amelyet 2006-ban vásárolt meg az Babis érdekeltségeihez tartozó cseh Agrofert Holding. Bár a migránsokat szállító teherautót a Hyza évekkel ezelőtt eladta, az értékesítéskor a felragasztott céges matricákat nem távolították el, így azok akkor is a járművön szerepeltek, amikor a halott menekülteket az osztrák rendőrség megtalálta.

Az eset világszerte a vezető hírek közé került, és a legtöbb beszámoló a cseh multimilliárdos nevével is összemosta a tragédiát, habár az ügyben nyilvánvalóan semmilyen szerepet nem játszott. Ettől függetlenül a migránsüggyel kapcsolatban Babis többször is élesen bírálta az unió menekültpolitikáját, és a NATO segítségét is kérte volna a határok megvédéséhez. Szerinte az uniónak nincs joga beleszólni a tagállamok migráns politikájába, és Csehország az elsők között volt, akik ellenezték az úgynevezett kvótarendszer elfogadását.

A Forbes magazin Babis vagyonát mintegy 2,3 milliárd dollárra becsüli, aki így a világon a 737., Csehországban pedig a második leggazdagabb embernek számít Petr Kellner mögött, aki a PPF elnevezésű pénzügyi-befektetői csoport vezetője. Babis csehországi agrárgazdasági szerepvállalása ahhoz hasonlítható, amelyet Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató a magyar agráriumban betölt. Babisnak ugyan a magyar piacon is fontos agrárcégei vannak, de itt a legnagyobb agrárbefektetőnek továbbra is Csányi Sándor számít. A Forbes magazin a bankvezér agrárérdekeltségeit tömörítő Bonafarm-csoport értékét 87,5 milliárd forintra becsüli, amelyet azonban a közeljövőben több tízmilliárd forinttal tovább növelhet, hogy Csányi Sándor megszerezheti a legnagyobb hazai agrárintegrátornak számító nádudvari KITE Zrt. többségi tulajdonát is. A leggazdagabb magyarnak tartott Csányi magánvagyona ugyanakkor egyes becslések szerint 165 milliárd forintra (mintegy 600 millió dollárra) tehető, így összességében messze elmarad Babis teljes vagyonától.

A cseh multimillárdost - vagyonosodásával kapcsolatban t- öbben egyszerűen csak "cseh Berlusconiként" emlegetik. Ugyanakkor négy éve - aktív üzleti tevékenységei mellett - ANO 2011 (Akcia nespokojných obèanov - Elégedetlen Polgárok Akciója) néven ő alapított pártot, amelynek létrehozása éppen ő vádolta korrupcióval a csehországi vállalkozói környezetet.

A milliárdost azzal is meggyanúsították, hogy korábban a KGB-nek dolgozott. Ugyanis 1989 előtt tagja volt Csehszlovákia Kommunista Pártjának (KSC), neve pedig megtalálható az állambiztonsági szolgálattal együttműködők jegyzékében. Egyes források úgy vélik, hogy Bures álnéven a csehszlovák titkos rendőrség informátora is volt. A vállalkozó ezeket az állításokat is visszautasította, és - hogy nevét tisztázza - Pozsonyban pert indított. Mivel nem találtak bizonyítékot, a vádakat 2014-ben első fokon ejtették, de újabb vizsgálatot helyeztek kilátásba.

A most hatvanegy éves Andrej Babis Pozsonyban született, és magyar felmenői is vannak. Egyszer nősült, első házasságából két gyermeke született és jelenlegi élettársától is szintén két gyermeke van. A családját saját bevallása szerint különösebben nem kényezteti, mert "fösvénynek tartja magát". Hétköznap napi négy-öt órát alszik, húszat dolgozik, hétvégeken azonban legalább egy napot pihen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02