2022. augusztus 15. hétfő Mária

Az idén ezért már büntetést fizetnek a horgászok

agrarszektor.hu
Kétezer forintos büntetésre számíthatnak azok a horgászok, aki határidőre nem adják le tavalyi állami fogási naplójukat - egyértelműsítette az agrárszektor.hu-nak a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). A naplókat legkésőbb február 28-ig kell leadni. Aki a naplót most még nem adja le, január 31-ig a tavalyi állami horgászjegyével horgászat, de őshonos halakat nem vihet haza. Aki azonban naplóját már leadta, addig nem jogosult horgászatra, amíg az új idei állami horgászati okmányt, illetve az egy-egy konkrét állami vízterületre érvényes területi jegye(ke)t nem váltotta ki.

Büntetésre számíthatnak az idén azok a horgászok, akik a február 28-i határidőig nem adják le tavalyi állami fogási naplójukat. Mivel késedelmes leadásnál a szankciót jogszabály írja elő, a MOHOSZ-nak, illetve tagszervezeteinek nincs mérlegelési lehetőségük - közölte az agrárszektor.hu-val Dérer István, a szövetség elnökhelyettese.

Mint ismert, az idéntől a MOHOSZ vette át az egységesített, állami horgászjegyet és fogási naplót is tartalmazó állami horgászati okmány forgalmazását. Fontos előírás, hogy az is kiválthatja az idei új állami okmányt, aki tavalyi fogási naplóját február 28-a után adja le vagy naplóját egyáltalán nem adja le. Ilyenkor azonban - általános szabályként - az állami horgászjegy díjának kétszeresét kell megfizetnie. Mivel az állami horgászjegy az idén (is) 2 ezer forintba kerül, a szankció is 2 ezer forint lehet, vagyis a fogási naplójukat késve leadó (vagy nem leadó) horgászok az idei állami okmányhoz 4 ezer forintért juthatnak hozzá.

E szankció korábban is hatályban volt, de az agrárszektor.hu információi szerint a horgászegyesületek zöme eddig úgy adminisztrálta a késedelmes leadásokat, hogy a renitens horgászoknak ne kelljen büntetést fizetniük. Mostanra azonban szigorodott a fogási naplók adatainak számítógépes nyilvántartása, ezért a horgászegyesületeknek a naplóleadások tényleges időpontját kell majd rögzíteniük, amely maga után vonhatja a szankciót is.

Az elmúlt évi fogási naplót annál a szervezetnél kell leadni, ahol a horgászok az állami horgászjegyet tavaly kiváltották, illetve ott, ahol az új idei okmányt ki akarják váltani. Elvileg a kétszeres - vagyis idén a 4 ezer forintos - fizetési szankciót kell alkalmazni akkor is, ha a horgászok a naplójukat úgy adják le, hogy az abban rögzített adatokat nem összesítik, vagy a dokumentumot hibásan töltik ki. Dérer István szerint azonban az összesítéseket a leadáskor is el lehet végezni, és ebben a jegykiadó szervezetek is segítséget nyújtanak a horgászoknak, így az emiatti szankciókat is el lehet kerülni.

A hatályos szabályozás, illetve állásfoglalások szerint a tavalyi állami horgászjegy idén január 31-ig érvényes, tehát addig ezzel lehet horgászni akkor is, ha az elmúlt évben kiváltott, egy-egy konkrét vízterületre szóló területi jegyek 2015 december végén lejártak. Akik azonban így horgásznak és érvényes területi jegyük már nincs, őshonos halakat nem vihetnek haza, hanem csak az idegenhonosakat tarthatják meg.

Mindenképpen szükség van azonban az állami horgászjegy mellé a tavaly kiváltott fogási naplóra is. Így akik azt már eddig leadták, 2015-ös állami horgászjegyükkel január 31-ig sem horgászhatnak. Ők a horgászatra már csak akkor lesznek újra jogosultak, ha az idei új, egységes horgászati okmányt, illetve az adott vízterületre vonatkozó területi jegyet kiváltják - hangsúlyozta Dérer István.

A MOHOSZ az agrárszektor.hu-nak a napokban úgy foglalt állást, hogy az új állami okmányt, illetve az idei területi jegyeket legkésőbb februártól minden nyilvántartott állami vízterületen meg lehet majd vásárolni. Több helyen azonban a horgászok ezt kétségbe vonják az állami vizek hasznosításának idei jelentős és időigényesnek tartott átszervezése miatt.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?