Méregdrága hobbi lesz a horgászat: jelentős áremelés vár a pecásokra

Méregdrága hobbi lesz a horgászat: jelentős áremelés vár a pecásokra

agrarszektor.hu
Választmányi ülést tartott október 26-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), és a jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozták a szervezet hivatalos internetes oldalán. A feltöltött dokumentum alapján - ahogy azt előzetesen is bejelentették - a 2024-es állami horgászjegyek ára változatlan marad, viszont maximálisan 15 százalékkal emelkedhetnek a területi jegyárak, és drágulás várható az országos jegyrendszerben is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kizárólag a HORINFO szakrendszeren keresztül megvásárolható állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, valamint az állami halászjegy, fogási napló díjait - a Mohosz javaslatára is figyelemmel - az Agrárminisztérium határozza meg, azokat a Vhr. 12. melléklete tartalmazza. 2024.01.01-től az állami horgászjegy és az állami halászjegy éves díja 5000 forint, a turista állami horgászjegy időszaki díja 3500 forint, a (halász és horgász) fogási napló éves díja 500 forint. Az állami horgászjegy és az állami halászjegy díjának megfizetése alóli személyi mentesülés, valamint az emelt díjak alkalmazásának eseteit jogszabály határozza meg

- olvasható a Mohosz Választmányi ülésének jegyzőkönyvében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) mértéke sem változik jövőre, az továbbra is marad 5500 forint. A 2017.01.01-től bevezetett, horgászszövetségi és tagszövetségi tagdíj-alapot egyaránt képező ESZH általános mértéke 2024.01.01-től 5500 forint/fő/év. Az ESZH megfizetésére 2019-től minden olyan, az adott naptári évben állami horgászjegyet vagy állami halászjegyet váltott, a Mohosz szervezeti rendszerébe tartozó horgász, valamint rekreációs halász kötelezett, aki az állami horgászjegy, illetve állami halászjegy díjának megfizetése alól a 2013. évi CII. törvény (a továbbiakban: Hhvtv.) alapján nem mentesült - rögzítették a jegyzőkönyvben. 

2024-ben tovább emelkedhetnek a területi jegyek árai és az országos jegyrendszerben is drágulásra lehet számítani. 

A Mohosz haszonbérletben lévő, horgászati hasznosítású halgazdálkodási vízterületek (közvetlen hasznosítású vízterületek), valamint a Mohosz haszonbérletben lévő, horgászszervezeti alhaszonbérleti jogviszonyú vízterületek (alhaszonbérleti vízterületek) vonatkozásában a Választmány keretszabályként jóváhagyta, hogy a 2024. évi területi jegyek és kiegészítő jegyek (együtt: területi jegyek) árai a halgazdálkodási hasznosítók döntése alapján a halgazdálkodást, horgásztatást érintő inflációs hatások részbeni kompenzálására, legfeljebb 15 százalékos mértékben emelkedjenek

- írja határozatában a Mohosz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A Pecaverzum úgy tudja, hogy az országos jegyrendszerben történő értékesítésben is áremelés lesz. Erről is született döntés, de a határozat egyelőre nem nyilvános, ugyanis azt papíralapon kapták meg a Választmányi ülés résztvevői. Dérer Istvánnak, a Mohosz elnökhelyettesének szavaiból azonban kiderült egy apró részlet.

Véleményem szerint 15 százalékig terjedő emelésre van lehetőség az állami vizeken, ezt tartalmazza az előterjesztés. Ehhez képest kevesebb az országos jegyrendszernek az emelése

- mondta Dérer István. 

Az információk szerint az országos jegyrendszerben történt áremelésről - ami 15 százalék alatt marad - a jövő hét folyamán ad ki a Mohosz részletes tájékoztatót. A mostani döntés nyomán pedig a Mohosz tagszervezetei egyesével, külön döntés alapján jelentik majd be a 2024-es területi jegyárakat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?