Becsődölt a nagy múltú magyar cég

agrarszektor.hu
Fizetésképtelenné vált és öncsődöt jelentett a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. A magyar tulajdonú cég vezetője a Széchenyi Bank csődjével, a malomiparral szemben folytatott korábbi versenyhivatali eljárással, a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók együttes visszalépésével, illetve az élesedő piaci versennyel indokolta az öt legnagyobb hazai malomipari cég közé sorolt Sikér Zrt. ellehetetlenülését.

Csődvédelmet kért a magyar családi magántulajdonban lévő, tatabányai Sikér Malomipari Zrt., amely az öt legnagyobb hazai malomipari cég közé tartozik - írja a 24 Óra. A csődvédelem iránti kérést február 2-án nyújtotta be a fizetésképtelenné vált vállalat. Az eljárás ideje alatt lehetőségük van javaslatokat tenni a likviditási problémák megoldására, és kiegyezni a hitelezőkkel.

A tulajdonos Blázsik Ferenc több problémával indokolta a társaság súlyos helyzetét.Ilyen volt a Széchenyi Bank csődje, a malomiparral szemben folytatott, évekig húzódó versenyhivatali eljárás, illetve a finanszírozó bankok és hitelbiztosítók együttes visszalépése. Emellett az utóbbi években a malmok között komoly árverseny alakult ki, mert piacbővülést csak egy másik piaci versenyző kárára lehetett elérni. Emiatt a szereplők sokszor veszteségek árán is megpróbálták megtartani piacaikat.

Blázsik Ferenc a 24 Óra-nak elmondta, hogy a fennmaradás érdekében családja teljes vagyonát a cégbe forgatta, az utolsó pillanatig remélte a működés fenntarthatóságát. Most abban bízik, hogy a csődegyezség során megállapodásra juthatnak a hitelezőkkel. Reméli, hogy ez a csőd felhívja a kormányzat figyelmét is a magyar gabonafeldolgozó-ipar nehéz helyzetére. Szerinte ezek után nagyon kevés tiszta profilú magyar malomipari cég marad a lisztgyártásban, pedig az alapanyag-feldolgozásnak a kereskedelemmel szemben egyre inkább felértékelődik a szerepe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03