Csányi után újabb nagymogult támogatnak Orbánék

agrarszektor.hu
Összesen 3,56 milliárd forint támogatással járul hozzá a kormány a baromfitenyésztéssel és -feldolgozással foglalkozó kisvárdai-nyírkércsi Master Good (MG) cégcsoport újabb vágóhídi és feldolgozóüzemi beruházásához. A Bárány László nagybefektető érdekeltségébe tartozó, csirkepiacon vezető szerepet betöltő Master Good a kormány tavalyi nagyvállalati támogatási programjában is kapott forrásokat. Mint ismert, a napokban jelentették be, hogy további 1,3 milliárd forintos támogatást nyújtanak Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató mohácsi gigavágóhídjához is.

Egymás után jelenti be a kormány, mely magyar tulajdonú agrárvállalkozásoknak nyújt soron kívüli fejlesztési támogatásokat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltban azt közölte, hogy a korábbi összegen felül további 1,3 milliárd forinttal támogatják a Csányi Sándorhoz köthető, hatalmas vágóhídi beruházást Mohácson. Tegnap pedig a miniszter azt hozta nyilvánosságra, hogy a kormány 3,56 milliárd forintot nyújt a magyar családi vállalkozásként működő Master Good-nak. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a cégcsoport a kormány nagyvállalati támogatási programjában is több mint 430 millió forint forráshoz jutott 2015-ben.

A Master Good a mostani, összesen 8,9 milliárd forintos beruházással bővíti kisvárdai vágóhídi és feldolgozóüzemi kapacitásait, és 500 új munkahelyet hoz létre - közölte az MTI szerint Szijjártó Péter. A külkereskedelem növekedési dinamikájának fenntartásához egyre több olyan magyar vállalatra van szükség, amelyek exportpiacra tudnak lépni. A miniszter szerint az elmúlt másfél évben tíz nagy magyar vállalattal kötöttek megállapodást új beruházás indításáról összesen 90 milliárd forint értékben. Ehhez 24 milliárd forint egyedi kormánydöntésen alapuló támogatást adtak, amellyel csaknem 2500 új munkahely jön létre.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az MG ma a húsz legnagyobb európai baromfivágóhíd között van, és a fejlesztés lehetővé teszi, hogy bekerüljön a tíz legnagyobb közé. A cégcsoport hazai beszállítóinak aránya 72 százalék. Tavaly 25 milliárd forintot költöttek el magyar termelőknél, hazai kis- és középvállalkozásoknál, és az összeg a jelenlegi fejlesztéssel tovább növekedhet.

Ma Magyarországon minden harmadik csirkét a cégcsoport keltet, neveltet és dolgoz fel - a Master Good ügyvezető igazgatója és tulajdonosa mondta. A mostani beruházással ez az arány két év múlva megközelítheti az 50 százalékot, így a csaknem 130 millió darabos éves hazai csirkemennyiségből 60 milliót dolgoz majd fel a vállalkozás. Az export aránya ma 55 százalék fölötti, de ez a termelés 30-35 százalékos növekedésével elérheti a 70 százalékot is.

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

A Master Good tavaly 2,2 milliárd forint adót és járulékokat fizetett be a költségvetésbe, amiben az általános forgalmi adó (áfa) nincs benne. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő többletkapacitás a cégcsoport adóteljesítményét 4 milliárd forint fölé emeli két éven belül.

Az 500 új dolgozóval együtt csaknem 1300 embert foglalkoztatnak majd. A csoport konszolidált árbevétele tavaly 43,5 milliárd forint volt, a 2014-es 37,8 milliárd forint után. Arra számítanak, hogy a beruházás révén az árbevétel három éven belül eléri majd az évi 60 milliárd forintot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?