Hamis magyar élelmiszerek: brutális fotókat közöl az Interpol és az Europol

agrarszektor.hu
Az Europol és az Interpol weboldalára is felkerültek azok a fotók, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) készített az "OPSON V." nevű, összehangolt nemzetközi élelmiszerhamisítás elleni akcióban. Mára a drogkereskedelem után az élelmiszerhamisítás vált a második legjelentősebb feketepiaci tevékenységgé.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly november és idén február között hajtották végre az "OPSON V." műveletnek nevezett nemzetközi akciót, amely az élelmiszerhamisítás ellen irányult. A Nébih tájékoztatása szerint az akciót az Europol és az Interpol koordinálta, és a silány minőségű, hamis élelmiszerek és italok felderítésére fókuszált. Mára ugyanis a drogkereskedelem után az élelmiszerhamisítás vált a második legjelentősebb feketepiaci tevékenységgé, amely potenciálisan súlyos egészségügyi kockázatot is jelent.

A négy hónapos akcióval 57 országban összesen több mint 10 000 tonna élelmiszert és 1 millió liternyi italt foglaltak le. A zárolt termékek között például cukor, méz, olívabogyó, különböző édességek, húsok és alkoholos italok voltak, de olyan egzotikus élelmiszerek is előkerültek, mint a sáska vagy épp a hernyó.

Magyarországon az akció élelmiszerbiztonsági célú vizsgálatait - a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen - 2012 óta a Nébih koordinálja. A magyar szakemberek a művelettel mintegy 243 tonna, illetve további 17 ezer liter élelmiszerbiztonsági szempontból veszélyes terméket foglaltak le, többek között bort, fagyasztott halat, húsokat és különböző zöldségeket és gyümölcsöket. A legtöbb eljárás a termékek ismeretlen eredete miatt történt, de a higiéniai szabályok megsértésére és a lejárati idő meghamisításra is akadt példa.

A Nébih az ellenőrzésekről fénykép- és videó dokumentációt is készített. Ezek felkerültek az Europol és az Interpol weboldalára is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03