Itt van Lázár újabb nagy bejelentése

agrarszektor.hu
Összesen 100 milliárd forint forrást különít el a hazai élelmiszeripari vállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból (GINOP) a kormány. Ezzel a közepes méretű vállalatok is támogatáshoz juthatnak, mivel a Vidékfejlesztési Program (VP) 200 milliárdos élelmiszeripari forrásaihoz csak mikro-és kisvállalkozások férhetnek hozzá. A nagyméretűnek minősülő cégek ugyanakkor mindkét programból kimaradnak, ezért számukra a hazai költségvetésból zárt pályázati pénzeket kíván folyósítani a kormány.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fejleszteni kell a versenyképesség javításához a hazai élelmiszer-feldogozást, ezért döntött a kormány a 100 milliárdos GINOP-os forrás elkülönítéséről - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A keret 50 milliárd forint vissza nem térítendő és 50 milliárd forint visszatérítendő támogatásból áll. Az elnyert forráson belül a vissza nem térítendő és a visszatérítendő támogatás aránya 49-51 százalék lesz.

Mint ismert, a kormány még korábban bejelentette, hogy az uniós pályázati forrásokból összesen 300 milliárd forintot szán a hazai élelmiszeripar fejlesztésére 2014-2020-ban. A Miniszterelnökség a hozzá tartozó Vidékfejlesztési Programból élelmiszeripari célokra 200 milliárd forintot különített el, amelyet mostantól a Nemzetgazdasági Minisztériumban felügyelt GINOP 100 milliárdos támogatása egészít ki.

A döntés azt is jelenti, hogy a GINOP révén a hazai középméretű élelmiszeripari vállalkozások is forrásokhoz juthatnak. A VP-ből ugyanis csak a mikro- és a kisvállalkozások kaphatnak élelmiszer-feldolgozási támogatásokat, ha árbevételük több mint fele nem a mezőgazdaságból származik. A GINOP-ban viszont a kisebb és a közepes méretű cégek is pályázhatnak.

Mindkét programból kiszorulnak viszont a magyar nagyvállalatok, mivel az unió nem teszi lehetővé a támogatásukat. Ezért e társaságok a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium zárt pályázati forrásaiból igényelhetnek majd külön támogatásokat - mondta Lázár János.

A GINOP-s támogatási elképzelés most konkrétan a tejágazati gondok miatt merült fel, és Lázár János szerint a kormány arra a következtetésre jutott, hogy a tejtermelők megsegítésének egyik módja az élelmiszer-feldolgozás fejlesztése és versenyképességének javítása. A Miniszterelnökség - tette hozzá a tárcavezető - készen áll arra, hogy e héten szakértői tárgyalásokat folytasson az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségével (ÉFOSZ) a GINOP-os pályázati kiírás gyorsítása érdekében. Ha a szóban forgó program eredményes, a kormány nem zárkózik el annak folytatásától sem - jelezte a miniszter.

A magyar élelmiszer-feldolgozó üzemeknél a versenyképesség hagy leginkább kívánnivalót maga után, mivel a cégek 20-30 éves technológiai megoldásokat alkalmaznak és jövedelmezőségük alacsony - húzta alá az MTI szerint Éder Tamás, az ÉFOSZ elnöke. A múlt évben az élelmiszeripar teljesítménye 4,3 százalékkal nőtt az előző évihez képest, de ez elsősorban a kivitelnek volt köszönhető, amely 10 százalékkal bővült, míg a belföldi értékesítés csak 1 százalékkal, és ez további hazai piacvesztést takar.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 12. 09:03