Győrffy: szégyen és tragikus, amit a CBA, a Coop és a Reál csinál

agrarszektor.hu
Továbbra is lobbizik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azért, hogy az UHT és a hosszan eltartható tejek (ESL) áfája is 5 százalékra csökkenjen. Győrffy Balázs, a szervezet elnöke "szégyennek és tragikusnak" nevezte, hogy a magyar tulajdonú üzletláncok - a CBA, a Coop és a Reál - nem jelentek meg a tejpiacról tartott NAK-egyeztetésen, ahol a tejfelvásárlási árak emeléséről volt szó. Ha az árak nem nőnek, a termelők külföldön adják el a tejet, itthon pedig hiány alakulhat ki.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A NAK szükségesnek tartja, hogy a kormány szélesebb körű tejpiaci áfacsökkentést hajtson végre - derül ki a köztestület közleményéből. Mint ismert, a jövő évtől csak a friss tejek áfája mérséklődik 18-ról 5 százalékra, ezért a kamara tovább lobbizik annak érdekében, hogy az UHT és az ESL tejek áfája is 5 százalékra csökkenjen.

A NAK azután jelentetett meg közleményt, hogy a termelők, a feldolgozók és az áruházláncok a köztestület szervezésében ma egyeztetést tartottak a tejpiaci helyzetről, illetve a nyomottnak tartott hazai tejfelvásárlási árak növeléséről. A megbeszélésen az ALDI, az Auchan, a Lidl, a METRO, a Penny, a Tesco és a Spar képviseltette magát, de a magyar tulajdonú CBA, COOP és Reál nem jelent meg. A NAK közleménye szerint Győrffy Balázs "szégyennek és tragikusnak" nevezte, hogy a magyar áruházláncok a megbeszélésen nem vettek részt.

Az egyeztetésen egyetértés született arról, hogy tarthatatlan a mai 70 forintos kilónkénti hazai tejfelvásárlási átlagár, miközben az exportárak már 110 forint körül mozognak. Ha a belföldi tejárak nem nőnek, fennáll a veszélye annak, hogy a termelők az itthoni értékesítés helyett külföldön adják majd el a tejet, ez pedig a hazai piacon tejhiányt idézhet elő. A gazdálkodók azt sem zárják ki, hogy újabb demonstrációkat szerveznek, ha az árviszonyok továbbra sem normalizálódnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?