Idén is indul sajtbíra képzés itthon: mutatjuk, kik jelentkezhetnek rá

Idén is indul sajtbíra képzés itthon: mutatjuk, kik jelentkezhetnek rá

agrarszektor.hu
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, amelynek a sajtkészítők támogatása mellett fontos elemét képezi a sajtbírák képzése - írja közleményében a NAK. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyt rendeztek meg hazánkban, amelyek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezte meg és készítette elő. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a bírák létszámának növelése. Ennek érdekében a Magyar Sajtkészítők Egyesülete - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács támogatásával - az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a sajtbíra képzést.

A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott. A képzésre minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem sajtkészítő, nem tulajdonosa vagy vezetője sajtkészítő kisüzemnek. A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességeket is felmérik a szakemberek.

Minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és 3 éven keresztül évente legalább 2 alkalommal sajtbíraként vállalja az egyesület által szervezett sajtversenyeken a részvételt. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgatók számára kedvezményes tandíj érhető el. A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként bekerülnek a Magyar Sajtkészítők Egyesülete nyilvántartási rendszerébe.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network). A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve a hálózatosodást és a tudásmegosztást. Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?