2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Laborokban hamisítják az életveszélyes tojásokat

agrarszektor.hu
A tojásokról eddig úgy tudtuk, hogy elég hozzájuk egy tyúk, némi takarmány és víz, de a világ másik felén újabb módszereket is találtak az előállításukra. Legutóbb Indiában tört ki hatalmas botrány, mivel arra gyanakodtak, hogy a kínaiak laborokban összekotyvasztott mesterséges élelmiszert akartak rájuk sózni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kína jelenleg a világ legnagyobb tojástermelő országa, ahol a FAO adatai szerint 24,8 milliárd kilogrammot állítanak elő évente, és ez a mennyiség 2020-ra a 34 milliárdot is meghaladhatja. Mivel ennyire jó üzletnek számít, sokan azon mesterkednek, hogyan lehet vegyészeti módszerekkel, a tyúkok kiiktatásával tojást előállítani.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Az utóbbi évtizedben szinten minden évben kirobbant egy-egy ezzel kapcsolatos botrány, idén ősszel például a délnyugat-indiai Kerala államban aggódhattak a vásárlók, hogy átverték őket. A kőkemény héjú és gumiszerű sárgájával rendelkező tojásokról aztán kiderült, hogy egyszerűen "csak" romlottak voltak a helytelen tárolási hőmérséklet miatt.

A gyanú mégsem alaptalanul született meg, "kétes" kínai tojások ugyanis Hongkongtól Szingapúron és Indonézián át a Fülöp-szigetekig többfelé felbukkantak már a térségben. A probléma jócskán túlmutat egy szimpla csínytevésen, a hamis termékek ugyanis súlyos megbetegedéseket, sőt halált is előidéztek.

A tojások előállítása nem túl bonyolult, hiszen viszonylag könnyen hozzáférhető alapanyagokat igényelnek. A héj valamiféle kalciumkeverékből készül, bár ennek nincs különösebb jelentősége, hiszen azt úgysem fogyasztják el a vevők. A "beltartalom" keményítőből, gyantából, paraffinból, zselatinból, timsóból, benzoesavból, ételfestékből, kicsapódást segítő vegyszerekből tevődik össze, és olyan ördögi ügyességgel van összeállítva, hogy ránézésre (de még feltörés után sem) lepleződik le azonnal a csalás.

Mivel az ára akár harmada is lehet az igazi tojásokénak, sokan vonzónak tartják a megvásárlását. Az ilyen terméknek általában nincs semmilyen szaga, a fehérje viszont villámgyorsan összekeveredik a sárgájával. Nehezen fő meg, de ezt a bosszantó tulajdonságát mélyen alulmúlják a káros egészségügyi hatásai. Hosszú távú fogyasztása a szellemi teljesítőképesség hanyatlását, demenciát idézhet elő.

A tojással csalók száma növekszik, és a praktikákat már speciális (de természetesen nem legális) kurzusokon lehet elsajátítani. A tisztességtelenül elérhető magas haszon igen vonzó, egy tucatnyi "áltojás" ugyanis 6-7 forintnak megfelelő összegbe kerül, ami nemcsak a "gyártókat" szédíti meg, de a tyúkfarmok tulajdonosai és a kereskedők is elcsábulnak a könnyű pénzszerzési lehetőségtől, így gyakran rávehetők az összejátszásra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33