Hatalmas kacsafeldolgozó épül Magyarországon

MTI
Új víziszárnyas-feldolgozó üzem épül a Bács-Kiskun megyei Mélykúton 12,5 milliárd forintos beruházással, 350 új munkahelyet teremtve. A zöldmezős projekthez a kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít. A beruházó Hunent Zrt. a kapacitásnöveléssel piacvezetővé válhat belföldön és a fontosabb külpiacain.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Európai csúcstechnológiát képviselő víziszárnyas-feldolgozó üzem épül Mélykúton 4,4 milliárd forintos állami támogatással. A beruházás összköltsége eléri a 12,5 milliárd forintot. A bővítés oka, hogy a projektet megvalósító Hunent Zrt. feldolgozóüzemei elérték kapacitás-korlátjukat, miközben az elmúlt évek tapasztalatai szerint bővült a kacsa felvevőpiaca. Az 1852-ben alapított kiskunhalasi vállalat fő profilja a pecsenyekacsa, de libával is foglalkoznak.

A beruházással 20 milliárd forint fölé emelkedhet az árbevétel, nő a feldolgozott mennyiség, így a vállalat piacvezetővé válhat belföldön és a legfőbb piacokon is - mondta Kiss István, a Hunent igazgatósági elnöke. Az árbevételük 80 százaléka származik exportból, főleg Németországból, de Kanadába és Ázsiába is szállítanak.

Az első ütemben, 2018 decemberéig felépítik egyebek mellett az új vágóhídcsarnokot élőállat-fogadócsarnokkal, a biológiai szennyvíztisztítót és egy nagy tárolókapacitású, automatizált hűtőházat. Kiss István szerint a madárinfluenza elkerülésére bővíteni kell a zárt élőállat-előállítási  kapacitást, amire nagy hangsúlyt fognak fektetni. Az alapkőletételt júliusra tervezik.

Kiss István, a Hunent Zrt. elnöke (MTI Fotó: Kovács Attila)

Az elnök kiemelte, hogy a beruházás tervezésekor odafigyeltek a bérek szintjére is, mivel a nagy kézimunka-igényű feldolgozóüzemben fontos a megfelelő fizetés, hogy megtarthassák a képzett munkaerőt. Úgy vélte, a hatékonyság növelése hozzá fog járulni a bérek emelkedéséhez.

A nyilvános cégadatok szerint a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. (Hunent) 2015-ben 9,23 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 9,25 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 104 millió forint volt a 2014-es 51,9 millió forintot követően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?